Hírek - 2018. június 14.SopronDrum: sztárok, sztorik

Dörnyei Gábor középiskolás korában kocsik ablakát mosta, hogy dobot tudjon vásárolni magának és óceánjáró luxushajón is zenélt. Aaron Spears háromévesen egy templomban már a levegőben dobolta a gospel dalok és dicséretek ritmusait. Richard Bona, a mágikus zenész Wayne Shorter, Joe Zawinul mellett szereti hallgatni az időjárás jelentést a rádióban. Billy Cobham 1992-ben az UNICEF-nél vállalt szolgálatot egy több évig tartó zenei programban, hogy autista ambuláns járóbetegekkel, majd később utcagyerekekkel dolgozzon Santos városában. Sztorik a SopronDrum sztárjairól.


Sztárok villámkezű sztárdobosa
Usher miatt mondott fel a munkahelyén Aaron Spears


A nyolcszoros Grammy-díjas Usher hívószavára hagyta ott 2003-ban a munkahelyét,  a Modern Drummer magazin pedig 2018-ban már a világ legjobb dobosának választotta. A villámkezű sztárütős  Aaron Spears mesterkurzust vezet a SopronDrumon és ingyenes koncertet ad június 17-én a leghűségesebb város Fő terén.

Aaron Spears háromévesen egy templomban már a levegőben dobolta a különböző gospel dalok és dicséretek ritmusait. Középiskolás koráig igazából jelentős zenei képzést nem kapott, ekkor tanult meg kottát olvasni. Csatlakozott dzsessz és koncert  csapatokhoz, templomi együttesekhez. A főiskola idején Cornelius Berkeley - a Gideon Band egyik alapítója - meghallotta, ahogy az egyházi zenekarban játszik és megkérdezte Aaront csatlakozna-e hozzájuk. A huszonhárom éves fiatalember elfogadta a meghívást. A Gideon zenekar Aaron Spears dobos karrierjét teljesen új szintre emelte és megfordította az életét. Persze meseszerűen, egyfajta amerikai álomként.

Abban az időben, 2003 nyarán Aaron Spears egy informatikai tanácsadó cégnél dolgozott reggel kilenctől délután ötig.  Ekkor történt, hogy Valdez Brantley - Usher zeneigazgatója - meghallotta a Gideon Band zenéit és elkezdett érdeklődni a különlegesen impulzív, dinamikus stílusú dobos iránt, majd meghívta meghallgatásra Usher kísérőzenekarához.

Aaron Spears több száz dobossal együtt küldött egy videót. Valdez, Usher és a együttes többi tagja végül kiválasztotta Aaron Spears-t a világ körüli turné dobosának. 

Spears ekkor nem mondott fel, szabadságot kért, majd a turné után újból munkába állt. Aztán megint jött a hívás, hogy csatlakozzon Usherhez az Egyesült Államokban. Ez olyan jel volt számára, hogy azonnal kilépett a munkahelyéről. Elkötelezte magát az álmai iránt.

Azóta már olyan R&B szupersztárokkal zenél és zenélt együtt, mint Usher, Ariana Grande, Chaka Khan, Adam Lambert, Alicia Keys, James Brown, Lady Gaga  és The Backstreet Boys. Részt vett az American Idol Tourban, sokfajta stílusban kipróbálta magát. Szerepelt az USA egyik legnépszerűbb televíziós műsorában, a Saturday Night Live-ban és a 2005-ös Grammy Awardson.

A zenei szakírók szerint játéka katarzisba hajló, erőteljes, nagyon széles ritmus-és stílusvilágot képes megteremteni, a 21. század új ütős generációjának az egyik legfényesebb csillaga. A SopronDrumon való jelenléte pedig soproni álomként valósul meg a Fő téren. 

 

Cobham, a virtuóz legenda
Robbanásveszély: jön a dobolás nagyágyúja


A világ egyik legnagyobb erejű és hatású dobos legendája, Billy Cobham, aki forradalmasította fúziós dzsesszben az ütősjátékot tart mesterkurzust és június 17-én koncertet a SopronDrumon.
 
"A zene megmondja a világnak, hogy ki vagy, annak alapján, amit bemutatsz és hogyan mutatod be. Nem tudsz hazudni ezen a médiumon" - mondta korábban a világsztár. Őt gyakorlatilag Miles Davis fedezte fel, játszott vele együtt. Később a mestere hatására is szinte forradalmasította a fúziós dzsesszt, amelynek úttörőjének számít. Ez annak is köszönhető, hogy amikor az amerikai hadseregben dobolt, akkor ott fejlesztette, finomította egyéni stílusát, ugyanis minden ütőhangszeren játszott.   

Olyan dobos nagyság, aki az egyik alapítója volt John McLaughlin fantasztikus Mahavishnu Ochestra-jának. Karrierje során 300 felvételen jelent meg, köztük olyan dzsessz, pop és rock ikonokkal, mint Al Di Meola, Chick Corea, Peter Gabriel, Quincy Jones, Jack Bruce, Bob Weir, James Brown, és eddig több mint negyven albumot készített és adott ki mint vezető. Legátütőbb sikerét az első, 1973-ban kiadott Spectrum című lemezével érte el. Forradalmian hatott a műfajra ez az album.

Kevesen tudják róla, hogy 1992-ben az  UNICEF-nél vállalt szolgálatot egy több évig tartó zenei programban, hogy autista ambuláns járóbetegekkel, majd később utcagyerekekkel dolgozzon Santos városában, Brazíliában, ami nagy és fontos élményt hordozott számára, Akár a koncertjei világszerte, Budapesten 2016-ban lépett fel.

Játéka olyan erős hogy nem lehet a hatása alól kitérni. "Figyelem, robbanásveszély"-mondogatták energikusságáról a kritikusok, amikor színpadra lépett. Dinamizmusa és precizitása egyedülálló, szinte minden zenei stílusban kipróbálta magát. Technikája utánozhatatlan, akad, amikor négy dobverővel játszik egyszerre.

Billy Cobham a dzsessz élő legendájának a jelenléte a SopronDrumon nem csak fesztiváltörténeti esemény, hanem zenei utazás is egyben.

A dobolás egyik nagyágyújával és ászával.
 

A Dohnányi-díjas Pat Metheny rajongó
Chris Deviney, a nagymester

Azon a helyszínen játszik most, amelyet a művészek számára az a Dohnányi Ernő fedezett fel, akiről elnevezett díjat kapott a kiváló minőségű munkájáért 2005-ben. Chris Deviney, a klasszikus ütős stílus nagymestere június 16-án lép fel a fertőrákosi barlangszínházban.

A klasszikus ütős stílus nagymesterének tartott Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar első számú ütőhangszeresének, a New Jersey-ben lévő Rutgers Egyetem professzorának és zeneszerzőnek a SopronDrumon való jelenléte európai különlegesség.

Nagy rajongója a 18 Grammy-díjat begyűjtő Pat Metheny legendás dzsesszgitárosnak. Metheny 1997-es albumából ő írt ütősökre épülő három részes művet, melyet világpremierként hatalmas sikerrel mutattak be Amerikában.

- "Ha az improvizációs tényezőket nézzük, hogy mi a jazz, akkor igen, ez jazz. De úgy gondolom, hogy a "jazz" kifejezés különböző dolgokat jelent különböző emberek számára. Metheny, talán ennél több, olyan művész, aki mindig új formavilágot keres. Minden felvétele, zenéje  új próbálkozás valami másra. Nem sok művész rendelkezik ilyen sokoldalúsággal és ezt nagyon tisztelem, szeretem" - nyilatkozta erről a darabjáról korábban.

Chris Deviney már játszott együtt She-e Wu-val a maramiba mágikus királynőjével, s most Rolando Morales-Matos társaságában láthatók A ritmus varázsa című produkcióban a SopronDrumon. Különleges este vár ezen a koncerten a közönségre.

Chris Deviney a Florida State University Dohnányi-díját 2005-ben vehette a kiváló minőségű munkájáért, teljesítményéért.

Dohnányi Ernő, zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus élete utolsó tíz évében, 1949. októbere  és 1960. februárja között az Egyesült Államokban élt, a tallahassee-i Florida State University  zongora- és zeneszerzés-professzoraként dolgozott. Koncertezett, komponált ekkor is, de a tanítás állt élete központjában.

Chris Deviney pedig most azon a helyszínen játszhat, amelyet Dohnányi Ernő fedezett fel, hogy alkalmas szabadtéri játékok megrendezésére.

Óriási zenei és szellemi találkozásra készülhetnek a nézők a barlangszínházban.

Nagymesterekkel együtt.


A nyár legütősebb napjai
A marimba királynője Sopronban

A világ egyik legnagyobb marimba művésze, She-e Wu nem csak fellép a SopronDrumon, hanem mesterkurzust is tart. A leghűségesebb város ütős fesztiváljára európai figyelem irányul.

A világ legjobb ütősei találkoznak az első SopronDrumon június 15. és 17. között a leghűségesebb városban. Érkezik Sopronba She–e Wu marimba művész, Aaron Spears, Chris Deviney, Rolando Morales-Matos, Billy Cobham, különleges produkciókkal készül a hazai színeket képviselő tHUNder Duo a Sopron Balettel és igazi kubai hangulatú dzsessz–bulit ígér Richard Bona & Mandekan Cubano Group. 

She-e Wu fellépése igazi szenzáció. A tajvani származású marimba művész, az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora, a világ számtalan egyetemén szerepel vendégelőadóként, fellépésein pedig olyan virtuózan játszik a saját tervezésű ütőivel, ahogy kevesen a földkerekségen. Őt Magyarországon koncertezni látni a műfaj kedvelői számára valóban megismételhetetlen élmény jelent.

A ritmus varázsa produkcióban Chris Devineyvel és Rolando Morales-Matossal közösen lép fel június 16-án a fertőrákosi barlangszínházban, ahol ezen az estén színpadon látható még a magyar tHUNder Duo Dörnyei Gábor és Horváth Kornél is. Különlegességként a Sopron Balett is szerepel a koncerten, a Lélekdobbanások című koreográfiával.

A marimba királynője június 17-én délelőtt tart kurzust Sopronban, ami a fesztiválra érkező diákok, hallgatók és tanáraik számára szintén remek tanulási, találkozási lehetőség. A leghűségesebb városban  a SopronDrum az idei nyár legütősebb napjait garantálja a közönségnek.
 


A Brodwayről Sopronba
Rolando, a latin jazz tüze


A klasszikus alapokon nyugvó latin jazzt, salsát szeretőknek igazi csemegét ígér Rolando Morales-Matos szereplése és mesterkurzusa a SopronDrumon. Képviseli a műfaj szabadságát, hűsítő szelét és tüzét egyben.

A Puerto Rico-ban született és nevelkedett Rolando Morales-Matos játszott nagy jazzfesztiválokon, már 15 éves kora óta turnézik rendszeresen, neves művészekkel lép fel, kísérte Michael Bolton és Celine Diont is. A Broodwayn Az oroszlánkirály című produkcióban ütőhangszeresként és karmester asszisztensként is dolgozott. A rózsaszín párduc filmzenéjében is hallható játéka. New York-ban rendszeresen lép fel különböző latin jazz formációkkal - főleg vibrafonon játszik - emellett a Ron Carter Jazz Quartet valamint a Philadelphia Orchestra tagja, philadelphiai és new york-i zenei intézetek professzora. Karmester, zeneszerző. A hangszereiből jövő hang a lélek rezgése. Zenészt hitelesítő mérce.

Rolando Morales-Matos magasra tette a lécet pályafutásával. Az ütős műfaj egyik sztárjává vált. Képes lelkeket befújni a művészettel. Láthatóvá tenni a láthatatlant. Súrolni a végtelent.

Az egyik legkeresettebb latin, jazz és klasszikus ütőhangszeres a világon, adott ki saját albumot, több lemezen is játszott, írt tankönyveket is ütősök számára. A világsztár soproni jelenléte és She-e Wu-val, valamint Chris Devineyvel való koncertje június 16-án a barlangszínházban a műfaj kedvelői számára életre szóló élményt tartogat.

A ritmus varázsa produkcióban mindent bevetnek majd, hogy a műfajok színes kavalkádjában a zene ereje és belső tüze betöltse a SopronDrumot.
 

 

A mágikus Bona

Wayne Shorter, Bill Evans és Joe Zawinul mellett kedveli az időjárás jelentést hallgatni a rádióban. Kubai ütősökkel megerősítve érkezik a dzsesszműfaj egyik legnagyobb csillaga a SopronDrumra.  Richard Bona a Mandekan Cubano Grouppal  június 15-én koncertezik a fertőrákosi barlangszínházban.

-" A zenészek a legszerencsésebb emberek a bolygón, mert a muzsikának az életnek kell lennie, a tökéletes életnek,  s a  nap végén mindig a zene a győztes" – mondta egy korábbi interjújában a basszusgitáros világsztár, akinek soproni koncertjére már most nagy az érdeklődés.

Richard Bona szinte már tiszteletbeli magyarnak számít, többször koncertezett az elmúlt években nálunk és rajongótábora egyre csak nő. Annyi jelzőt kapott már a közönségtől, hogy felsorolni is nehéz. „Afrikai Sting”, „mágikus Bona”, „ az élet varázslója”, „a dzsessz ősi ereje,” „a zene üstököse,” hogy csak néhányat említsünk.   

Humora, kisugárzása, hangszeres tudása, személyisége olyan erős, hogy nem lehet kitérni előle. Vérprofi örömzenész, aki modorosságok, manírok nélkül nem akar művésznek látszani, de olyan virtuozitással válik eggyé a muzsikával, hogy a legnagyobbak között a helye. Nem csak azért, mert olyan muzsikusok társaságában lépett már fel, mint Manu Dibango, Paul Simon, George Benson, Chaka Khan, Herbie Hancock, Bobby McFerrin, Mike Stern vagy Pat Metheny, hanem amiatt is, mert ő is egyedivé is utánozhatatlanná vált világsztárként.

A mostani koncertjén a kubai, latin, afrikai és világzenei ritmusok várhatóan mellett megidézi majd Afrika világát is. Kevesen tudják, hogy  a Közép-Afrikában használatos douala nyelven is énekel. Richard Bona természetessége mögött ott a megfejthetetlensége is.

-„Egy orosz macskát látsz a metrón és ő még csak rád sem emeli a szemét. Kezdj el bluest játszani és két másodperc alatt testvérek vagytok. Persze a való életben ez nem fog így megtörténni" – nyilatkozta egyszer.

Soproni koncertjén viszont az megtörténhet, hogy a mágikus Bona újra varázsol. A SopronDrum nézőinek nagy örömére. 

 

A ritmus magyar varázslói

Lélekdobbanások címmel különleges ősbemutatót tart a Sopron Balett a SopronDrum ütősfesztiválon június 16-án este a fertőrákosi barlangszínházban. A Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo két kompozíciójára készült Demcsák Ottó koreográfia középpontjában az emberi kéz áll.



A SopronDrum szenzációja A ritmus varázsa produkció, amikor is együtt lép fel She-e Wu marimbaművész, az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora, Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar első számú ütőhangszerese, a New Jersey-ben lévő Rutgers Egyetem professzora, Rolando Morales-Matos ütőhangszeres, karmester, a philadelphiai és New York-i zenei intézetek professzora, a Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo, valamint a Sopron Balett. A különleges eseményen a műfaj legnagyobbjai találkoznak, a táncosok pedig kimondottan a magyar produkcióra készülnek egyedi koreográfiákkal.

A tHUNder Duo mára kivívta az európai és tengerentúli szaksajtó elismerését. "Komplex, exotikus, mesteri, izgalmas. Mindenkinek látnia kell, hatalmába kerít a művészetük." - ajánlja a páros kiadványát ötcsillagos kritikájában a RHYTHM Magazine - az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban eladott dobos magazinja. A Drummer Magazine kettőjük dallamos és interaktív játékát emeli ki. A Drumm Channel pedig nemrég háromnegyed órás filmfelvételt készített velük. Horváth Kornél ütőhangszeres művészt 2016-ban a rangos RHYTHM Magazin a világ legjobb ütőhangszeres művészének választotta. 

Horváth Kornél és Dörnyei Gábor több, mint 12 éve játszanak együtt.  Azóta számos hazai és külföldi fellépésen, amerikai turnén vannak túl. Amerikában nem csak koncerteztek, hanem hangszerbemutató kurzusokat is tartottak. Koncertfilm-felvételük 2011 végén - Európából is rendhagyó módon, Magyarországról pedig abszolút elsőként - bekerült  az amerikai Hudson Music kiadó kínálatába.

A Kossuth-díjas Horváth Kornél legalább ötszáz lemezen szerepelt eddig, ezt kevesek mondhatják el magukról. A kortárs szerzeményektől a népzenén, a rockon, a könnyű–és komolyzenén át egészen a jazzig terjed az albumok műfaja, amelyeken lehet hallani jellegzetes játékát. A hazai zenei élet legnagyobbjai mellett színpadra lépett olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Alegre Corea, Randy Brecker, Stanley Jordan. Ötven féle ütőhangszeren játszik egyedi, általa kifejlesztett stílusban, amikor nemcsak a tenyere belső felületével üti a hangszert, hanem a kéz külső részét is használja, egészen a körmökig.

Dörnyei Gábor édesapja jogász, édesanyja közgazdász. Magyarországon az év dobosának választották, 2004-ben elnyerte az Arany Dobverő-díjat. Rendszeresen közreműködik a Walt Disney Co. stúdiófelvételein. Több mint 30 CD-n, dévédéken és közel 100 rádiófelvételen hallható. Nyolc éve, 2010 februárjában Anglia legnagyobb dobos magazinja, a RHYTHM Magazine a világ 10 legjobb fiatal dobosa közé sorolta. Tanít és tananyagot írt. Kevesen tudják róla, hogy élete első turnéja 18 évesen Friderikával zajlott, majd egy óceánjáró hajón zenélt. Hazatért 2004-ben, s bekerülte a Magyar Rádióhoz. Három évig dolgozott a Stúdió 11-ben, majd megszűnt ez a munkája. Ezután indult el Londonba.