Hírek - 2018. június 13.Világsztárok világörökségünkben

-A kultúrák és világsztárok találkozása lehetne a jelmondata, művészeti koncepciója az idei fertőrákosi barlangszínházi szezonnak-mondta Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének dísztermében tartott sajtótájékoztatóján, ahol bemutatkozott a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület is.

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója köszöntőjében kiemelte, örömmel adtak otthont a térség és kulturális értékeinek bemutatkozásának, s a jövőben további együttműködésre törekszenek a soproni céggel, valamint az egyesülettel.

Pataki András hangsúlyozta, hogy a 2015-ben megújult Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház három ország turisztikai csomópontjaként fogadja a közönséget a nyári szezonban immár negyven előadással. Az idén megújult és tematikus hetekkel rendelkező  61. Soproni Ünnepi Hetek (SÜH) egyik központi helyszíne a játszóhely,  ahol a műfaji sokszínűség jegyében várják előadássokkal a közönséget. Ezekből is kiemelte, a héten zajló SopronDrum fesztivált, amelynek művészeti vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész. A világsztárok nemcsak muzsikálnak hanem kurzusokat is tartanak az ideérkező magyar és külföldi középiskolás, valamint egyetemista művészeti hallgatóknak. Mesterkurzust vezet majd Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos és Aaron Spears is. Koncertezik Richard Bona a műfaj egyik kedvelt világsztárja a barlangszínházban. Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar első számú ütőhangszerese, a New Jersey-ben lévő Rutgers Egyetem professzora is fellép majd A ritmus varázsa esten, ahol Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo, valamint a Sopron Balett közös produkcióját is láthatják.

A SÜH keretében rendezik meg a HétTánc Festet. Ennek hetében a Barlangszínházban az ExperiDance táncegyüttes Nagyidai cigányok című, Arany művét táncszínpadra álmodó előadása szerepel majd, míg a néptánc szerelmesei a már hagyományosnak mondható FolkFesztiválon tekinthetik meg a magyar folklór kincseit és tartanak műhelyfoglalkozásokat is.

A Sopron Classic két hetében pedig a klasszikus zene kap főszerepet az egész városban. Horgas Eszter fuvolaművész fellépése, valamint magyar és olasz nyelvű operaelőadások várják a közönséget. A barlangszínházban Rossini Sevillai borbélyát a győri és a szegedi színház összefogásában láthatják a nézők, míg Verdi Falstaffját a Kassai Állami Opera mutatja be az Oscar-díjas Jiří Menzel rendezésében. Ebben az időszakban a város centrumának színpadain a klasszikus műfaj képviselői muzsikálnak majd.

Az ügyvezető örül annak, a bőséges programkínálat mellett olyan kulturális vonzerőt jelent a térség, hogy az osztrák, magyar és szlovák közönséggel is egyre intenzívebb a kapcsolata az intézményüknek. Ezt pedig tovább szeretnék szélesíteni a jövőben.

Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület elnöke bemutatkozó vetítést tartott. Elmondta, hogy a Fertő-tavat és az azt övező tájat, településeit magyar és osztrák oldalon 2001-ben vette fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a világörökségi listára. A térségben húsz osztrák és tíz magyar települést érint ez régészeti, geológiai, építészeti, kulturális és turisztikai értékeket felvonultatva.

A Fertő-táj sokoldalúságával, kínálatával, szőlő és bor-kultúrájával egységes fejlesztéseivel, lehetőségeivel, kirándulók, családok,  kerékpáros–és bakancsos turisták számára egyaránt vonzó kikapcsolódást nyújt. Kultúrtájként való megtartása  mellett folyamatos megújulásra törekszenek a térségben, hogy még vonzóbbá tudják tenni a kivételes és egyedülálló látványoságokkal rendelkező tájegységet. Ehhez pedig hozzájárul a gazdag és színes kulturális kínálat is, amely egyre bővül.

A sajtótájékoztatón Taschner Kurt borász is ízelítőt nyújtott a tájegység boraiból.

Fotók: Torma Sándor