Hírek - 2018. június 12.Lélekdobbanások a Sopron Balettől

Lélekdobbanások címmel különleges ősbemutatót tart a Sopron Balett a SopronDrum ütősfesztiválon június 16-án este a fertőrákosi barlangszínházban. A Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo két kompozíciójára készült Demcsák Ottó koreográfia középpontjában az emberi kéz áll.

A SopronDrum szenzációja A ritmus varázsa produkció, amikor is együtt lép fel She-e Wu marimbaművész, az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora, Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar első számú ütőhangszerese, a New Jersey-ben lévő Rutgers Egyetem professzora, Rolando Morales-Matos ütőhangszeres, karmester, a philadelphiai és New York-i zenei intézetek professzora, a Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo, valamint a Sopron Balett. A különleges eseményen a műfaj legnagyobbjai találkoznak, a táncosok pedig kimondottan a magyar produkcióra készülnek egyedi koreográfiákkal.

- Az emberi kéz áll ennek a történetnek a középpontjában, hiszen ezzel a testrészünkkel alkotunk, a dobot is így szólaltatjuk meg, vele szeretünk és bántunk, okozunk örömet és bánatot. A kéz a lélek kifejezésének és kiteljesedésének az egyik eszköze. Már az altamirai-barlangban is látható kezeket ábrázoló őskori sziklarajz. Léleknyomként. A kéz a képzőművészetben, zenében, táncban is összefonódik a bensőnkkel. Ezt is szeretnénk ábrázolni ezzel a két koreográfiával, amely a dzsessz szabadságát sugározva fúziós tánctechnikára épül - mondta Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője, aki nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ennek a gondolatnak a mentén nagyobb szabású, egész estés produkció készüljön erre a témára.