Hírek - 2018. április 15.Tovább a sárga úton

Tovább a sárga úton... címmel nyílt meg Húros Annamária díszlet-és jelmeztervező kiállítása a Soproni Petőfi Színházban. A tárlatot - melynek keretében a nézők színésznőt és manökeneket is láthattak látványos színpadi ruhákban – Lang Györgyi, a PaDöDö együttes alapítója nyitotta meg.

A The Blues Brothers – The Hungarian Show soproni premierjének szünetében nyílott meg Húros Annamária látványos tárlata. Szinte valamennyi színházi műfajhoz tervezett jelmezvilágot vagy látványt, megközelítőleg négyszáz produkcióban dolgozott így. Jelmezeit gyakran tartják meg a varrodák, így tudja azokat most is bemutatni. A soproni tárlaton többek között olyan előadások jelmezeit mutatta be, mint Az a szép, fényes nap, Az országjáró Mátyás király, A toll, de láthatóak voltak a Nox együttesnek készült fellépő ruhái, s megelevenedtek  a Soproni Petőfi Színház Aida című sikerprodukciójához készült jelmezek is, mégpedig  Halász Eleonóra, Papp Georgina, Kiss Viktória manökenek, valamint Péter Karola színésznő segítségével.

A kiállítás megnyitóján Lang Györgyi felelevenítette, hogy miután elvégezte a Színház-és Filmművészeti Főiskolát, a pécsi színházhoz került, ahol hét év alatt közel ötven szerepet játszhatott el, és ezeknek a produkcióknak a kilencvenegy százalékában Húros Annamária tervezte számára a jelmezeket. Senkivel össze nem keverhető stílust teremtve a legszebb színpadi és civil ruháit is ő készítette neki, sok öltözködési tanácsot, ötletet kapott tőle, és emberileg is fontos pont számára. Húros Annamáriától vették át a PaDöDö együttesben például azt a védjegyükké vált szokást, hogy a fehér zoknijuk kilógott a bakancsukból. Ezt ő mai napig megtartotta.

A rendhagyó megnyitó után Húros Annamária rövid tárlatvezetést is tartott a közönség számára.

Fotók: Torma Sándor