Hírek - 2018. április 11.Verskommandó: Aranytól Viszockijig

Arany János ismert versei, Petőfi Sándor bort éltető vidám sorai, Vlagyimir Viszockij költőkről szóló dala és persze József Attila klasszikusai is jól megfértek egymás mellett a soproni teátrum nagy sikerű verskommandójának akciójában a leghűségesebb városban.

A költészet napja alkalmából immár hatodik alkalommal bukkantak fel a Soproni Petőfi Színház színészei, hogy rendhagyó helyszíneken: utcán, téren, buszon, vonaton, vasútállomáson, iskolában, polgármesteri hivatalban, könyvtárban, üzletben, gyermekotthonban mondjanak verseket.

József Attila, Petőfi Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Ady Endre, Babits Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, Nagy László, Reményik Sándor, Sinka István és Kiss Tamás soproni költő verseit nagy tetszéssel fogadták mindenütt.

A tíz művész: Simon Andrea, Szlúka Brigitta, Demeter Helga, Kiss Noró, Galkó Balázs, Horányi László, Ács Tamás, Papp Attila, Marosszéki Tamás és Savanyu Gergely összesen száz költeménnyel készült, hogy a helyszínekhez alkalmazkodva, rögtönzött színes műsorok keretében ajándékozzanak verseket, megzenésítve is.

Az Arany-emlékévhez kapcsolódva a költőtől egyebek mellett elhangzott a Pázmán lovag, a Tetemre hívás,az Árva fiú, diákoktól a Családi kör, de megzenésített egyedi  feldolgozásként  a Szondi és A két apród című gitáros szerzeményeknek is örülhettek az érdeklődők.

Népszerűek voltak József Attila Mama, A Dunánál és a Kertész leszek című klasszikusai, Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma és az Egy estém otthon című ismert költeményei és Nagy László Adjon az Isten! című verse, csakúgy, mint Kosztolányi Mostan színes tintákról álmodom kezdetű verse. Különlegességként elhangzott Vlagyimir Viszockij A költőkhöz című megzenésített szerzeménye, amely a költőkről és költőknek szól időtállóan.

A soproni verskommandó mindenütt nagy sikert aratott, a színészeket többször visszatapsolták a különböző helyszíneken.    

Fotók: Torma Sándor