Hírek - 2018. február 18.A lelkek több igazságot hordoznak

- Az igazán jó művek több igazságot tárgyalnak, s ha jobban megnézzük a hőseiket, nekik is mindig megtaláljuk az igazságaikat. Egy rengeteget játszott világirodalmi klasszikus darabról van szó, a szereplők, figurák lelkét, érzelmeit szerettem volna ábrázolni, s azon keresztül elmesélni a történetet. Ez volt annak idején ez első ilyen jellegű munkám – mondta Demjén Ferenc, aki az Ármány & szerelem című rockzenés játéknak a dalszövegírója.

Papp Gyula – Demjén Ferenc – Sárdy Barbara művének bemutatója február 24-én lesz a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Pataki András.

A Kossuth-díjas Demjén Ferenc 20 évvel ezelőtt jó barátainak, Papp Gyulának és Sárdy Barbarának a kérésére írt dalszövegeket az Ármány és szerelem színházi darabhoz. Elmondta: ilyen jellegű vállalkozásban előtte még soha nem vett részt.  A szereplők gondolatait, viszonyrendszerét, érzelmi változásait, egymással való kapcsolataikat sűrítette bele a szövegekbe. Így gyakorlatilag ez több lélekkel való azonosulást, empátiát, beleélő képességet kívánt és igényelt tőle.  No, és persze azt, hogy mindezt három-négyperces számokba sűrítse. Először készültek el a szövegek, s azokat több stílusban zenésítette meg Papp Gyula aki egykoron P.Mobil, a Dinamit, a Mini és a Skorpió tagja is volt. Az előadáshoz 21 dal született.

Demjén Ferenc a mai napig nem számítógéppel ír, hanem ceruzával, és radírral javít. Nem tartja magát írónak, annak örül, ha a szövegei hatni tudnak több korosztályra is. Akad téma, ötlet, amelyik gyorsan jön számára, máskor sokáig kavarog benne egy-egy élmény, hangulat éjszakánként vagy séta közben, s megfeszül a lelke. Ilyenkor sok időt követel tőle egy adott dal megszületése.  

Így vált a 71 esztendős Demjén Ferenc a magyar könnyűzenei élet meghatározó, kiemelkedő, ikonikus személyiségévé. A Számum, Dogs, Liversing, Meteor, Sakk-Matt, Tűzkerék, Bergendy, V’Moto-Rock,együttesben énekelt, basszusgitározott, zenét szerzett, szövegeket írt. Előadóként, szerzőként olyan nagy slágerek forrtak össze a nevével az elmúlt évtizedekben, mint a Jöjj vissza, vándor, a Darabokra törted a szívem, a Mindig ugyanúgy, a Fújom a dalt, az Iskolatáska, a Most kell eldöntenem, a Várj, míg felkel majd a nap, a Sajtból van a Hold, az El kell hogy engedj, a Fekszem az ágyon, a Gyertyák, a Szerelemvonat, a Hogyan tudnék élni nélküled, a Szabadság vándorai, a Mikor elindul a vonat, a Kell még egy szó. Demjén Ferencet a nézőkkel összekötik a dalok. Ebből bőven akad a pályafutása során, szerzeményei száma eléri a hatszázat.

A népszerű, legendás zenész tervei szerint ott lesz a most készülő soproni darabjuk premierjén és kíváncsian várja, hogy a közönség mit szól majd az előadáshoz. Szereti a várost és környéket, a fertőrákosi barlangszínház idei szezonjának zárókoncertjét is ő adja Charlieval együtt szeptember 15-én.