Hírek - 2013. november 7.Szerepátvétel Az üvegcipőben

Helyey László betegsége miatt Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója játssza Sipos Lajos szerepét Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékában a Soproni Petőfi Színházban. A bemutató november 23-án lesz.
Pataki András a teátrum igazgatója, az előadás rendezője a mai sajtóbeszélgetéssel egybekötött nyílt próbán elmondta: két héttel a bemutató előtt kellett ezt a kényszerű és mindenki számára fájó döntést meghozniuk a produkció érdekében, jobbulást kívánnak Helyey Lászlónak, s visszavárják őt a következő évadban egy másik szerepre.
Helyey László az újságíróknak beszámolt arról, hogy tüdőgyulladás miatt a szervezetének az ellenálló képessége meggyengült, ezt egyre jobban érezte a próbák közben, percek alatt kifulladt a színpadon, alig kapott levegőt, így nem vállalhatta a játékot. Az orvosok kórházi kezelést írtak elő számára.
Hozzátette, nagyon sajnálja, hogy nem vehet részt ebben az előadásban, mert remek csapatban, egy jó szerepben mutatkozhatott volna be a soproni közönségnek, s ez hosszú időre feltöltötte volna boldogsághormonnal.
A nyílt próbán Molnár Anikó, Szőcs Erika és Horváth Andor mutatott be egy rövid jelenetet a darab második felvonásából a sajtó képviselőinek.
Az Irmát alakító Molnár Anikó elmondta: próbafolyamat közben nehéz egy színésznek a szerepéről beszélni, hiszen minden változik, alakul benne az általa életre hívandó karakterről, s a mostani helyzetben egy másik partnerrel pedig szinte újból el kell kezdeni a munkát. Ahogy megfogalmazta, a darab női főszereplője egy tisztalelkű, naiv, szerelmes lány, aki épp ezeknek a tulajdonságainak köszönheti helyzetének, életének bonyolultságát.
Szűcs Erika Adélt alakítja az előadásban. A színművésznő hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy számára kedves szerepben léphet a nézők elé, egy igazi vérbeli nőt kell játszania. Sajnálja, hogy Helyey László most kiválik a csapatból, ám számára a remek kolléga így is Sipos Lajos marad mindig.
Horváth Andor többek között arról beszélt, hogy az ő szerepe a közönség szempontjából nem túlzottan szerethető, neki mégis izgalmas, érdekes és jó Császár Pál bőrébe bújni, mert ez a figura dinamizálja a történetet, azáltal, hogy magába bolondítja Adélt, s az esküvőn elcsábítja.
Pataki András rendező hangsúlyozta: a nagyon közeli premier időpontja és az egyeztetés miatt a szerepátvételt nem volt egyszerű megoldaniuk. Öt számításba jöhető színészből, végül Horányi László tudta elvállalni ezt a cseppet sem könnyű feladatot, ő pénteken érkezik Sopronba, hogy megkezdje a próbákat.













Fotók: Torma Sándor

Molnár Ferenc
Az üvegcipő

SZEREPLŐK:

Irma – Molnár Anikó
Sipos – Horányi László
Adél – Szőcs Erika
Császár – Horváth Andor
Tanácsos – Kovács Frigyes (Jászai – díjas)
Roticsné – Horváth Zsuzsa (Jászai-, és Déryné – díjas)
Házmester – Ács Tamás
Kati – Szlúka Brigitta
Viola, Társalkodónő – Balogh Fanni
Keceli Ilona – Diószegi Imola
Őrmester, Gál kapitány – Horváth László
Rendőrorvos, Stettner – Savanyu Gergely
Fényképész – Farkas Tamás
Ajtónálló, Plébános – Papp Attila
Rendőr, Részeg vendég – Sárdy Zoltán
Szász Bandi, inas – Czár László
Józan vendég – Madár K. Zoltán
Lilike – XXX

Díszlettervező: Pataki András
Jelmeztervező: Szélyes Andrea
Súgó: Simon Andrea
Ügyelő: Madár K. Zoltán
Rendezőasszisztens: Kincses Kata
Rendező: Pataki András