Hírek - 2017. december 9.Táncrapszódia a Sopron Balettől

Nagyszabású, sokszínű, különleges és látványos produkcióval lepte meg a közönséget a Sopron Balett ebben az évadban. Táncrapszódia címmel egy este három előadást adnak elő a leghűségesebb város teátrumában. A hivatalos premier december 9-én lesz. Bemutatkozik koreográfusként a Szaranszkból érkezett Alekszej Batrakov, valamint a két új orosz fiatal társulati tag: Darija Pisminceva és Andrej Potapov.

A mostani táncelőadásnak azért is örül Pataki András, a soproni színház direktora, mert a szaranszki testvérszínházi kapcsolatoknak köszönhetően érkezett a társulathoz koreográfusként Alekszej Batrakov és a két új orosz  táncos: a 24 esztendős Darija Pisminceva és a 22 éves Andrej Potapov.

Alekszej Batrakov munkája  Szergej Rahmanyinov zenejére készült, és a Lángoló szív címet viseli. A koreográfus elmondta: a szerelemről és a hősiességről szól a mű, arról, hogy képesek vagyunk-e áldozatot hozni egymásért, másokért, egy közösségért, tudunk-e a másik emberért élni.

Az előadásban is szereplő Darija Pismenceva és Andrej Potapov hangsúlyozták: nagyon jól érzik magukat Sopronban s a társulatban, amely friss alkotóműhelyként hat rájuk, erős, jó csapatba kerültek.

Demcsák Ottó ötlete nyomán a győri Rosta S. Csaba építész jazz-zenekara, a RAS Q írt egy lemezt a görög mitológia ismert történetéhez, és ehhez az albumhoz készült el a félórás táncmű, a Labirintus a Sopron Balett vezetőjének koreográfiájával. Ezt már láthatták az elmúlt évad nyílt napjára ellátogatók, most a Táncrapszódia második részében kerül színpadra bérletben.

Demcsák Ottó szerint a mindennapi labirintusainkban létezve fontos kérdés: képesek vagyunk–e a belső gonoszságot legyőzni szeretettel, és szembe tudunk-e szállni a bűnnel, az önbecsapásainkkal, hogy kikerüljünk a fényre.

Ugyancsak az elmúlt évadban kaphattak ízelítőt a táncot szeretők Rovó Péter munkájából, a Mozart szeletből. A soproni közönség Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére klasszikus alapokon nyugvó, ám modern szemléletű, vidám koreográfiát láthat tőle és a társulattól. A téma pedig nem más, mint az, hogyan készül és érkezik meg a színházba a nagyérdemű. A koreográfus úgy fogalmazott: társadalmi görbe tükröt is szeretne megmutatni a tánc, a humor nyelvén.
 

Fotók: Torma Sándor

Alkotói mondatok:

- A darab egy életről, személyes sorsról szól, hogy az embernek a nehézségek, a boldogság keresése mellett elágaznak útjai, de közben fontos az is, mindig önmaga maradjon. A szerelmet és a hősiességet mutatja be az előadás, azt: képesek vagyunk-e áldozatot hozni egymásért, másokért, egy közösségért, tudunk-e a másik emberért élni - mondta Alekszej Batrakov.

Alekszej Batrakov

 

Demcsák Ottó szerint a mindennapi labirintusainkban létezve fontos kérdés: képesek vagyunk–e a belső gonoszságot legyőzni szeretettel, és szembe tudunk–e szállni a bűnnel, az önbecsapásainkkal, hogy kikerüljünk a fényre.


–  Minótaurosznak, a krétai labirintusba zár embertestű bikának, Thészeusznak és Ariadnénak a történetében rengeteg üzenet van számunkra, hiszen az emberi természet nem változik ősidők óta. Ott rejlenek ebben a mitológiában a kiüresedett kapcsolataink, az erőszak ösztöne, az érzelem nélküli szexualitás, az embertelen áldozataink. Ősidők óta vívja hitbeli csatáit az ember a természettel, az égiekkel. Mítoszaink, legendáink is olyanok, akár egy labirintus. Sokféle jelentőséggel, szimbólummal bírnak számunkra. Meg kell találnunk a kapaszkodókat, az utunkat, életfonalainkat ebben a zűrzavaros, hangos, harsány világban önmagunkhoz és a természetfelettihez. Hiszek abban, hogy a gonosz viszont legyőzhető fénnyel, tudással, szépséggel – mondta Demcsák Ottó.

Demcsák Ottó

 

- A közönség, a nagyérdemű előadás előtti rituáléját, készülődését szeretnénk bemutatni a tánc nyelvén. Az otthoni indulás előtti percektől, az utazási akadályok leküzdésén át egészen a színházba érkezéséig, amikor a néző találkozik ezzel a rejtélyes, varázslatos világgal. Mindezt humoros eszközökkel, elgondolkodtató szórakozást nyújtva akarjuk megmutatni - mondta Rovó Péter.

Rovó Péter


SZÍNLAPOK

Szereplők:

LÁNGOLÓ SZÍV

Danko – Rovó Péter
Larra – Füsi Zsolt
Lány – Szalai Dóra
A törzs tagjai – Csernus Anita, Horváth Renáta, Katona Imre m. v., Darija Pisminceva, Andrej Potapov,
Sasvári Krisztina, Szabó Barbara Szofia

• – •
LABIRINTUS
Minótaurosz – Füsi Zsolt
Pasziphaé királyné – Sasvári Krisztina
Minósz király – Rovó Péter
Ariadné – Horváth Renáta
Thészeusz – Andrej Potapov
Szüzek – Csernus Anita, Szabó Barbara Szofia, Szalai Dóra

• – •
MOZART SZELET 
Füsi Zsolt
Horváth Renáta
Andrej Potapov
Sasvári Krisztina
Szabó Barbara Szofia
Csernus Anita
Szalai Dóra

Alkotótársak:
JELMEZEK 
(Lángoló szív) – Szvetlana Tundavina
(Labirintus) – Pados Melinda
(Mozart szelet) – Szélyes Andrea

• – •
DÍSZLET, LÁTVÁNY 
(Lángoló szív) – Alekszej Batrakov, Kovács Ferenc
(Labirintus) – Rosta S. Csaba
(Mozart szelet) – Rovó Péter, Giczi Tamás

• – •
A Lángoló szív RENDEZŐ-KOREOGRÁFUSA – Alekszej Batrakov
A Labirintus RENDEZŐ-KOREOGRÁFUSA – Demcsák Ottó
A Mozart szelet RENDEZŐ-KOREOGRÁFUSA – Rovó Péter