Hírek - 2013. november 13.Palástolni az érzelmeket

- Sipos Lajos tisztességre törekvő, morgolódó figura, aki igyekszik palástolni az érzelmeit, miközben érzékeny, sérülékeny ember, s benne is érző szív dobog. Ha belegondolunk, a férfiak nagy része ma is ilyen - mondta Horányi László, aki Helyey László betegsége miatt két héttel a bemutató előtt vette át Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékának főszerepét a Soproni Petőfi Színházban. Az előadás premierje november 23-án lesz, a rendező Pataki András.
Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta: már egy éve beszéltek Pataki Andrással arról, hogy szívesen dolgoznának együtt, többek között azért is, mert hasonló a színházi gondolkodásmódjuk.
- Érdekes volt az első színpadi találkozásunk nemrég. Otthon pont egy fa tetejére másztam fel, amikor csengett a telefonom, a nagyobbik lányom hozta a készüléket a létrához. András hívott, hogy be kellene ugranom az Egerek és emberek című előadásba a Főnök szerepébe. Ez csütörtöki nap volt, pénteken már egy próba után Komáromban együtt játszottam a soproni társulattal. Már ott éreztem, hogy ez a csapat visszahoz bizonyos érzéseket a fiatal koromból. Abból a színházteremtő energiából, a minőségre való törekvésből, a művészi igényességből, a műhelymunkából, amelyet kevésszer tapasztalhattam meg a pályám során, de mindig hittem benne. Aztán eltelt egy hónap, s András megint jelentkezett, hogy Helyey Laci egészségügyi problémái miatt nem tudja eljátszani Sipost Az üvegcipőben és elvállalnám-e a szerepátvételt. Azonnal igent mondtam, nem is gondolkodtam, mert, ha az embernek átvillan az agyán, hogy két hét alatt kell egy ilyen főszerepet bepróbálnia, akkor lehet, el sem vállalja a feladatot. Sok idő tényleg nincs, de elfogultság nélkül állíthatom, remek stábba kerültem. Minden ilyen rendhagyó, váratlan szituáció és az abban való helytállás attól is függ, miként segítenek a partnerek egy színésznek. Itt igazi csapatmunka folyik, kitűnő kollégák vesznek körül, ha sikerül megugranunk ezt a magasságot, akkor az érdem az övék is - hangsúlyozta Horányi László, aki hozzáfűzte: miután elvállalta a soproni szerepátvételt, más jellegű munkáit sem kellett lemondania, mert a sors úgy hozta, hogy az előre egyeztetett novemberi fellépéseinek, forgatásainak időpontjai hirtelen megváltoztak, később lesznek. Erre pedig ő égi jelként tekint.

Fotók: Torma Sándor









Molnár Ferenc
Az üvegcipő

SZEREPLŐK:

Irma – Molnár Anikó
Sipos – Horányi László
Adél – Szőcs Erika
Császár – Horváth Andor
Tanácsos – Kovács Frigyes (Jászai – díjas)
Roticsné – Horváth Zsuzsa (Jászai-, és Déryné – díjas)
Házmester – Ács Tamás
Kati – Szlúka Brigitta
Viola, Társalkodónő – Balogh Fanni
Keceli Ilona – Diószegi Imola
Őrmester, Gál kapitány – Horváth László
Rendőrorvos, Stettner – Savanyu Gergely
Fényképész – Farkas Tamás
Ajtónálló, Plébános – Papp Attila
Rendőr, Részeg vendég – Sárdy Zoltán
Szász Bandi, inas – Czár László
Józan vendég – Madár K. Zoltán
Lilike –Döbrössy Csongor / Hajtó Olivér / Harangozó Bendegúz / Sáli Barnabás

Díszlettervező: Pataki András
Jelmeztervező: Szélyes Andrea
Súgó: Simon Andrea
Ügyelő: Madár K. Zoltán
Rendezőasszisztens: Kincses Kata
Rendező: Pataki András