Hírek - 2017. november 26.Fórum Színház: Csongor és Tünde fiataloknak

Tantermi és tornatermi színház után a színházi nevelési program keretében ebben az évadban már Fórum Színház is várja a fiatalokat a soproni teátrumban. Első előadásként november 27-től Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színjátékát láthatják a Liszt Központban, és beszélgetnek is velük a látottakról.

Az elmúlt öt évben a teátrum tudatosan és nagy energiákat mozgatva dinamikusan nyitott a fiatal közönség irányába, s a sikeres iskolaszínházi programjának, valamint a városi és környékbeli pedagógusokkal való jó együttműködésnek köszönhetően nőtt ennek a korosztálynak a létszáma a bérletesek között.

Korábban még csak meg sem fordultak az óvodások a színházban, mára ebben a korosztályban nagy számú bérletese van az intézménynek. Az alsós korosztály hagyományosan színházba járó réteg, az ő körükben is sikerült az elmúlt évadokban növelniük a nézőszámot, ahogy a felsős korosztály körében is, amely a rájuk szabott színházi nevelési előadások révén egyre fontosabbnak tekinti a színházat. Hasonló tendenciát rögzíthetnek a középiskolások esetében is, azonban az ő megszólításuk további munkára, újabb utak és módszerek kikísérletezésére sarkallta a teátrumot.

Számukra idén Fórum Színház – Színház(értő)néző – foglalkozások keretében a Csongor és Tündét mutatják be Perényi Balázs rendezésében a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Forrás Színház koprodukciójában. Rendhagyó lesz ez a bemutató, mert beszélgetnek az előadásról a diáksággal, elemzik a látottakat egy pszichológus segítségével, az alkotók szeretnék bevonni őket abba, hogy legyen véleményük, gondolatuk mindarról, amit a mű és színjáték közvetít.

Azért is esett a soproni színháznak erre a műre a választása, mert a Csongor és Tünde a keresések színjátéka is: a fiatalok helyüket igyekeznek megtalálni a világban, utakra lelnek, amelyekről még nem tudhatják, hová vezetnek, a világ által felkínált lehetőségekről ki kell deríteniük, azok számukra valók-e, s hol lelhetik meg a boldogságot. Perényi Balázs rendező szerint is nagyon időszerűek ezek a kérdések a fiatalok számára.

A középiskolások ezen kívül ebben az évadban tavasszal John Osborne Dühöngő ifjúság című színpadi játékát nézhetik meg Kéri Kitty rendezésében, Eperjes Károly főszereplésével, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara hallgatóinak közreműködésével Sopronban.

Ajánló a zentai előadásról:

 

Sikeres a soproni színházi nevelési program

Rekord volt a 35 kiló remény

A soproni színház öt évvel ezelőtt az országban elsők között indított színházi nevelési programot, amely találkozott a diákok és a pedagógusok igényével. Ez a program képes a színháziszöveg-értés készségszintjét emelni, ugyanakkor az önmegértés színházon keresztüli élményét is megadja a diákok számára.

Németh Ervin, a soproni program vezetője már javában készíti elő az idei évad előadását, amely a Csillagkutya címet viseli, s az anyakeresésről, az új helyzetekhez való alkalmazkodás nehézségeiről, valamint a felnőtté válás útjának "göröngyeiről" szól majd.


A megelőző négy évadban a Dúvadnevelde, a Semmi, a Luke és Jon és a Bocsáss meg, Madárijesztő!  című darabok voltak láthatók, illetve ezekhez az előadásokhoz kapcsolódtak a színháziszöveg-értési és a darab problematikáját a drámamunka eszköztárával feldolgozó foglalkozások. Az elmúlt évadban Németh Ervin és csapata a 35 kiló remény című produkcióval járta az oktatási intézményeket. Az előadást a városban és környékén összesen 33 oktatási intézményben 69-szer játszották el mintegy 2125 diák előtt. Ez a program ötéves időszakának rekordja. Akadt olyan iskola, a soproni Deák Téri Általános Iskola, ahol a teljes nevelőtestület is látta a 35 kiló reményt az iskola továbbképzési napja keretében, s nemcsak látták, hanem részt is vettek a programban.