Hírek - 2013. november 16.Színházi vendégjátékok az évadban

A Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Nemzeti Színház és a Magyar Állami Operaház egy-egy előadása vendégeskedik a Soproni Petőfi Színházban ebben az évadban. Többek között erről tájékoztatta a mai sajtóbeszélgetésen a médiumok képviselőit Pataki András igazgató, aki bejelentette: a veszprémi teátrummal együttműködésben a következő szezonban előadáscseréket terveznek.
A direktor elmondta: a színházi világnapon, március 27-én Visky András Visszaszületés című darabjával, Tompa Gábor rendezésében szerepel Sopronban a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A nemzetközi szinten elismert produkció több országban, fesztiválon aratott osztatlan sikert. Mindemellett két nagy fővárosi teátrum érkezik a városba. A Nemzeti Színház június 20-án Tamási Áron Vitéz lélek című művét játssza el Vidnyánszky Attila rendezésében, másnap pedig a Magyar Állami Operaház társulata adja elő Donizetti Don Pasqualéját.
Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a soproni társulat is rendszeresen vendégszerepel más városokban, a Komáromi Jókai Színház bérletes rendszerében mostanáig játszották az általuk színre vitt Egerek és embereket, és Veszprémben is rendszeresen játsszák művészeik a Bruschino urat, illetve a tánctagozatuk első darabját, a Csillagok szárnyán című produkciót.
A soproniak a veszprémi társulattal a következő évadban is együttműködnek: a tervek szerint a bérletes programban ott szerepel majd az Evita című előadás, s hasonló konstrukcióban pedig Sopronba jön A víg özvegy című operett,
A direktor hangsúlyozta: a soproni teátrum a Weöres Sándor centenáriumi évhez csatlakozva mutatja be a Holdbeli csónakos című előadást Katona Imre rendezésében, s már készül a Demcsák Ottó vezette tánctagozat második önálló előadása, A szép Cerceruska című mesebalett.

Információk a meghívott előadásokról ezeken a linkeken:

http://www.nemzetiszinhaz.hu/eloadasok&list=actual&performance=236&doc=szinlap

http://www.huntheater.ro/darab.php?eid=123&sa=0

http://www.opera.hu/hu/Don_Pasquale/20132014/info