Hírek - 2017. október 18.A magány változatai

A magány változatai – ’56 után címmel Hamvas Béla és Márai Sándor írásaiból készült, hetvenperces kamaraszínházi előadást mutat be a Soproni Petőfi Színház két művésze, Ács Tamás és Papp Attila október 20-án (pénteken) 13 órakor a leghűségesebb városban, a Liszt Ferenc Kulturális Központban. A szerkesztő-rendező Katona Imre.


A Soproni Petőfi Színház előadása megkísérli, hogy két írói portrét rajzol meg párhuzamosan. Egymás mellé helyez két, egymáshoz nagyon hasonló és mégis meglepően különböző arcot. Két alkotót idéz meg, két elkötelezett és etikus embert, akik a kényszerű döntések útvesztőiben a legnehezebbet, s talán az egyetlen lehetséges megoldást választották. Az igaz ember számára az egyetlen elfogadhatót. Valamire ugyanis nemet mondtak. S amire nemet mondtak, azt egészében is megtagadták.

A külső és a belső emigráció pozíciói jelennek meg Márai és Hamvas személyesen is megszenvedett állásfoglalásaiban. Az előadás egyfajta fiktív dialógust hoz létre a művek, naplórészletek és tanulmányok részleteiből, melyben a két alkotó meglátásai összecsapnak. Olykor egymás mellett beszélve, olykor ütközve, de akaratlanul is egymást erősítve tárulnak fel befolyástól mentes ítéleteik, hiteles tanúvallomásaik egy történelmi eseménysor kapcsán, melynek magvában az október 23-án kirobbant népfelkelés áll.

- Főként azt vizsgáltam és próbáltam meg feltárni, hogyan ítélték meg a forradalmat, az azt követő helyzetet, a reálszocializmust, s miként fogalmazták meg álláspontjaikat. Ők ketten valamire nemet mondtak. A becsületes ember pedig, ha valamit megtagad, azt mindenestül teszi. Szembeszálltak a létrontással, amely most is jelen van az életünkben, a világban, csak más módszerekkel, helyzetekben, szisztémában. Ha áthallásosak a gondolataik, akkor emiatt érezheti mindenki azt, hogy ők ma is aktuálisak – mondta Katona Imre, aki a két írótól összesen 24 könyvet olvasott el, s ebből a hatalmas mennyiségű forrásmunkából állította színpadra a produkciót .