Hírek - 2017. október 16.A fájdalomtól a kegyetlenségig

– Benne él ebben az emberben a fájdalom és a csalódottság. Talán erre vezethetőek vissza a cselekedetei, kegyetlenségei, zsarnoksága, de ez nem mentheti fel őt, hogy hatalmas vagyona mellett uralkodik másokon – mondta Szélyes Ferenc Jászai-díjas színművész, aki Ulfhejm földbirtokos szerepét játssza Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámájában a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Pataki András.

A színművész hozzátette: ez a szerep Ibsen munkásságának egyik legösszetettebb figurája, nagyon izgalmas karakter. Megelőlegez, előrevetít egy olyan korszakot, amikor erővel, dölyffel, magabiztossággal, sovinizmussal, nacionalizmussal, katonás határozottsággal lehetett az embereket uralom alá hajtani, lelkileg zsarolni, bizonytalanságban tartani. Manapság is tapasztalhatóak ilyen jelenségek a világban, lehet találkozni Ulfhejmre hasonlító akarnokokkal, az ő belső tulajdonságaik fellelhetőek a jelenben is.

Sok tanulságot hordoz ez a figura és a mű is, s Szélyes Ferenc bízik abban, hogy a közönség megtalálja az előadásban az aktuális üzeneteket, kérdéseket, gondolatokat.