Hírek - 2017. október 16.Alkotni egy életen át

– Ez a darab szólhat rólam és mindazokról, akik egy életre kötelezik el magukat az alkotás iránt. Nagy ajándéknak tartom, hogy eljátszhatom ezt a szerepet, hiszen amit ez a szobrász a művészetével képvisel, gyakorlatilag lehetne az ars poeticám is - mondta Szilágyi Tibor.

A  Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész Arnold Rubek professzort, a szobrászt alakítja Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámájában a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Pataki András.

Szilágyi Tibor hozzáfűzte: Ibsennek ez egy életrajzi pillanatokat felölelő búcsúdrámája, összefoglalója az írói, alkotói munkásságának, s a történetet feltételezhetően Auguste Rodin szobrászművész élete ihlette.

Számára azért is számít különleges és fantasztikus találkozásnak ez a szerep, mert úgy érzi, róla szól Rubek lelke. Fél évszázados színészi pályafutásáról, hogy amíg él, addig neki is játszani, alkotni, műveket létrehozni kell.

– Egy alkotóművésznek sem sétagalopp az élete, bármilyen sikeres és tehetséges is. Rubek is megküzd azzal, hogy az általa képviselt minőségre már nincs szüksége a társadalomnak. Portrékat készít jómódúaknak. Ebből él kiemelkedően, miközben valójában átveri világot, mert úgy talál örömet a futószalagszerű munkában, hogy az általa létrehozott alkotásokba rejtve beleteszi a maga önálló műveit. Csak ezt senki nem tudja és nem veszi észre. A tanulság talán az, hogy legyen szó bármilyen művészeti tevékenységről — amelyben persze benne rejlik az önzés, önkifejezés is — az az alkotóvágyból táplálkozik, hogy nyomot hagyjon az ember maga után. Ha párhuzamot vonok most Rubek sorsával, ha nem is a világhírig eljutva, de talán nekem is sikerült némi alkotói nyomot magam után hagyni az elmúlt 52 évben — összegezte gondolatait a népszerű színművész.


Portré a 75 éves Szilágyi Tiborról ezen a linken:

http://www.seniorplus.hu/jatek-eletre-halalra-szilagyi-tiborral/