Hírek - 2013. november 21.Sajtónapon Az üvegcipő - Fotókkal

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékát mutatja be a Soproni Petőfi Színház november 23-án (szombaton) este hét órakor. A rendező Pataki András szerint a darab mindig fájdalommentes szórakozást garantál a nézőknek, de bulvárszínházi felfogásban érdektelen játszani. Csak akkor érdemes műsorra tűzni, ha Irma sorsán keresztül meg lehet mutatni a mű mélységét, drámaiságát, amely egy társadalmi korrajzhoz is vezethet.
Pataki András elmondta: ez a darab könnyed témát, remekül játszható szerepeket hordoz mindig magában, ám szerinte a vígjátéki felszín mellett a nézők számára akkor jelent intellektuális kihívást és tanulságot Az üvegcipő, ha hangsúlyossá tudják tenni benne azt a dramaturgiai pillanatot, amely a hősnő, Irma valóságos sorsát mutatja be. Irma élete ugyanis igazából tragédia, hiszen olyan értékek pusztulnak vele együtt, mint a hűség, az odaadás, az önzetlenség vagy a maga kis világához igazodó, abból mégis fölemelkedő képzeletgazdagság. Ez a pillanat pedig az ironikus, s talán a groteszkbe is áthajló játékmóddal erősíthető fel. Sipos úr sztoikus nyugalma, amellyel jó ideig szemléli a neki kényelmes világot, (amelyről persze ő is tudja, hogy hazugság, csak erről hajlandó megfeledkezni) még derűsen megbocsátható. Pedig a rendező vélekedése szerint neki is ott kellene végeznie a saját lakodalmán járt „haláltáncban.”
- Sipos Lajos tisztességre törekvő, morgolódó figura, aki igyekszik palástolni az érzelmeit, miközben érzékeny, sérülékeny ember, s benne is érző szív dobog. Ha belegondolunk, a férfiak nagy része ma is ilyen - vélekedett Horányi László, aki Helyey László betegsége miatt két héttel a bemutató előtt vette át a főszerepet.
- Sok idő tényleg nem volt a felkészülésre, de elfogultság nélkül állíthatom, remek stábba kerültem. Minden ilyen rendhagyó, váratlan szituáció és az abban való helytállás attól is függ, miként segítenek a partnerek egy színésznek. Itt igazi csapatmunka folyik, kitűnő kollégák vesznek körül, ha sikerül megugranunk ezt a magasságot, akkor az érdem az övék is - tette hozzá a színművész, aki, az Esztergomi Várszínház igazgatója.
Az Irmát alakító Molnár Anikó hangsúlyozta: a darab női főszereplője egy tisztalelkű, naiv, szerelmes lány, aki ezeknek a tulajdonságainak köszönheti helyzetének, életének bonyolultságát. Irma a műben épp nővé cseperedik, keresi a boldogságot az őt körülvevő világban, amely nem is annyira tiszta, de a végén ezért talál egy társat, aki úgy gondolkodik, mint ő.
Szőcs Erika Adélt alakítja az előadásban. A színművésznő nagyon örül annak, hogy számára kedves szerepben léphet a nézők elé, egy igazi vérbeli nőt kell játszania.
- Adélt negatív figuraként könyveli el a közönség, Neki megadatott egy kései szerelem a fiatal Császárral, de hogy megfeleljen a társadalmi elvárásoknak, mindent megtesz azért, hogy Sipos elvegye. Az általam játszott figurának is léteznek a maga igazságai és igyekszem úgy játszani, hogy ezek is kiderüljenek - ecsetelte Szőcs Erika.
Horváth Andor formálja meg a csábító Császár Pált.
- A közönség szempontjából nem túlzottan népszerű ez a karakter, de én szeretem, igazából a jelenléte dinamizálja a történetet. Még a neve is beszédes, ő az élet császára, fiatal, kicsapongó, éli a nagyvilági, bohém életét. Gondolatai, tettei is mindig ebből táplálkoznak, mint sok fiatalnak - húzta alá Horváth Andor.
















Fotók: Torma Sándor

Molnár Ferenc
Az üvegcipő
vígjáték

SZEREPLŐK

Irma – Molnár Anikó

Sipos – Horányi László

Adél – Szőcs Erika

Császár – Horváth Andor

Tanácsos – Kovács Frigyes (Jászai – díjas)

Roticsné – Horváth Zsuzsa (Jászai-, és Déryné – díjas)

Házmester –Ács Tamás

Kati – Szlúka Brigitta

Viola, Társalkodónő – Balogh Fanni

Keceli Ilona – Diószegi Imola

Őrmester, Gál kapitány – Horváth László

Rendőrorvos, Stettner – Savanyu Gergely

Fényképész – Farkas Tamás

Ajtónálló, Plébános – Papp Attila

Rendőr, Részeg vendég – Sárdy Zoltán

Szász Bandi – Czár László

Józan vendég – Madár K. Zoltán

Lilike – Döbrössy Csongor / Hajtó Olivér / Harangozó Bendegúz / Sáli Barnabás

Díszlettervező: Pataki András

Jelmeztervező: Szélyes Andrea

Súgó: Simon Andrea

Ügyelő: Madár K. Zoltán

Rendezőasszisztens: Kincses Kata

Rendező: Pataki András