Hírek - 2017. szeptember 26.Hippolyt: próbán jártunk

Eperjes Károly néha előjátszik, gyakran mond néhány gondolatot Taub Jánostól és Major Tamástól, két olyan mesterétől, akiktől sokat tanult. Közben Reviczky Gábor és Horváth Zsuzsa belecsempész egy poént a jelenetükbe. "Megvettem" - hangzik a rendezőtől. A két remek színész lubickol a szerepében. A Hippolyt, a lakáj próbáján jártunk a Soproni Petőfi Színházban.

A Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékot Eperjes Károly állítja színpadra a soproni teátrumban. A Zenés évad nyitóelőadására gőzerővel készül a stáb, köztük hat kaposvári egyetemista, a jövő színészei. Savanyu Gergely alakítja a címszerepet. Igyekszik függetleníteni magát attól, hogy felvegye Csortos Gyula filmből ismert modorát. A rendező - aki Kabay Barna remake filmjében játszotta a lakáj szerepét - abban is segít neki, hogy viszi a Moliére-i világ felé, hiszen Eperjes Károly szerint Hyppolit lehetne akár Tartuffe, a képmutató, álszenteskedő figura, aki bekerül Schneiderék felkapaszkodott úrhatnám polgáros világába.

A fiatal egyetemista csapat is nagy izgalommal készül a bemutatóra. Majdnem mindegyiküknek ez lesz élete egyik legnagyobb szerepe. Keresik magukban a figurák mozgatóit, céljait és igyekeznek elsajátítani a cseppet sem könnyű koreográfiákat. Miután Papp Attila két partnernővel is begyakorolta a Bőg a tehén című örökzöld számot - és még utána is maradt levegője egy poénra - felhangzott egy másik nagy sláger, a Köszönöm, hogy imádott című.

A próbán az is kiderült, hogy ez a mű társadalmi mondanivalóját nézve sem kopott el, megtartotta erejét, humorát, s minden korban klasszikus marad. Hiszen, ma is sokan eszik a hagymát, hagymával, a halat két késsel, gyakran emlegetik azt nehéz helyzetükben, hogy minden körülmények között az operában voltak, s ha a végén nem értenek valamit, csak ennyit mondanak: Hippodrom.         

Az előadásban Schneider Mátyást Reviczky Gábor, Schneidernét Horváth Zsuzsa, Hyppolitot Savanyu Gergely, Makáts főtanácsost Horányi László, Tóbiást pedig Papp Attila formálja meg.

A többi szerepben a  Kaposvári Egyetem művészeti karának hallgatói láthatók: Terkát Maizác Stefánia, Benedek Andrást Mucsi Kristóf, Makáts Csabát Habodász István, Mimit Török Sára, Julcsát pedig kettős szereposztásban Kádas Petra és Sziládi Hajna alakítja.

A zenei vezető Oberfrank Péter, a díszlettervező Mira János, a jelmeztervező Rátkai Erzsébet, a koreográfus Demcsák Ottó.

A bemutató október 7-én lesz.

HIPPOLYT, A LAKÁJ

Zágon István színdarabját és Nóti Károly film forgatókönyvét

zenés színpadra alkalmazta: Vajda Katalin és Vajda Anikó

a betétdalok zenéjét szerezte: Eisemann Mihály, DeFries Károly, Márkus Alfréd

a betétdalok szövegét írták: Harmath Imre, Füredi Imre, Kellér Dezső, Mihály István, Szécsén Mihály, Szilágyi László és Zágon István

Fotók: Pomezanski György