Hírek - 2013. november 28. Kézfogás a közönséggel

Ünnepi koncerttel, a zenekar 30 éves történetének legismertebb dalaival a tarsolyában érkezik a Ghymes együttes Sopronba december 15-én (vasárnap) este hat órakor a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központba.
Szarka Gyula az együttes egyik alapító tagja elmondta: a soproni koncert hangulatában a karácsonyi, adventi ünnepekhez illeszkedő lesz, s válogatásként a zenekar 30 éves történetének legismertebb dalait is eljátsszák majd. A műsorban közreműködik a Gárdonyi Géza Általános Iskola gyermekkórusa, amelynek karvezetője Makkos Ágnes. A Ghymes szereti Sopront, az itt élő embereket, s amikor azt kérdeztük a zeneszerzőtől, melyik számukkal tudná legjobban összefoglalni a mostani érzéseit a közelgő koncertről, a jubileumukról, azt válaszolta: a Kézfogás című dalt választaná.
A Ghymes sikere, 30 éves története ugyanis a közönséggel való kézfogás eredménye.
- Lehet, hogy kimondva hosszúnak tűnik ez a három évtized, mi nem érezzük annak. Örülünk, hogy a nézők elfogadtak bennünket, az ő szeretetük nélkül nem jutottunk volna idáig. Eleinte csak népzenét játszottunk, aztán elkezdtünk saját dalokat írni, több zene stílust ötvözve. Jelentek meg lemezeink, az igazi áttörést az 1998-as Rege című albumunk hozta. Ott éreztük, hogy a közönség olyan mértékben fordult felénk, amelyet addig nem tapasztaltunk meg. Soha nem akartuk magunkat beskatulyázni- bár mondták, hogy világzenét játszunk, mi tényleg nem tudtuk mi is az - elkezdtünk egy úton járni, egyre nagyobb helyeken koncertezni és sok ember jön velünk azóta is. Azt hiszem, ennél többet nem is kaphattunk volna azoktól, akik szeretnek bennünket - mondta Szarka Gyula, akit testvérével, Tamással együtt munkásságukért Kossuth-díjjal jutalmaztak.
A Ghymest több generáció szereti. Apukák, anyukák, nagymamák, nagypapák, fiatalok együtt járnak a koncertjeikre. Ennek a titka Szarka Gyula szerint talán a dalokban, érzésekben, hangulatokban, a közös gondolatokban rejlik. Abban, hogy nem céloztak meg különböző rétegeket a muzsikájukkal. Ők mindenkinek szeretnek játszani, aki fogékony az ő muzsikájukra. Ahogy megfogalmazta: fontos, hogy az embereket összekösse valami, amivel azonosulni tudhatnak. Ezek pedig szerinte a dalok. A Ghymes népszerűsége is ebben rejlik.
És persze a Kézfogásban.