Hírek - 2017. július 13.Hippolyt: Molière nyomában

Eperjes Károly rendezi a Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékot a Soproni Petőfi Színház következő évadában. A Kossuth-díjas színművész szerint az októberi nyitódarab molière-i szellemiségű és mélységű: Az úrhatnám polgár és a Tartuffe mondavalóját ötvözi.

Eperjes Károly szinte hazajön Sopronba, hiszen a közeli Hegykőn született. Az elmúlt évadban a Pesti Magyar Színházzal kötött intézményi együttműködés keretében a Chioggiai csetepaté című előadásban nagy sikerrel játszotta el Fortunato szerepét a soproni teátrumban. Most rendezőként találkozhat vele a közönség hasonló koprodukcióban. Zágon István és Nóti Károly Hippolyt, a lakáj című zenés vígjátékát állítja színpadra Reviczky Gábor főszereplésével.

A színpadi műben pályafutása során nem játszott ugyan soha, de az 1999-ben bemutatott Hippolyt című remake-alkotásban ő formálta meg a lakáj szerepét a filmvásznon. A békéscsabai színház felkérésére 2012-ben rendezte meg az előadást. Alkotóként úgy érezte és most is úgy érzi, hogy a darab mondanivalója túlmutat a zenés szórakoztatáson. Molière-i mélységben ábrázolja a felkapaszkodott, meggazdagodott Schneider família úrhatnám polgárságát, miközben bekerül a családba Hippolyt, azaz Tartuffe. A végén pedig azért kiderül, minden megváltoztatható, s a legjobb, ha az ember tud saját magán is nevetni.

A darabot színpadra állító stáb már megkapta a szövegkönyvet, augusztusban pedig elkezdődnek az olvasópróbák, amelynek keretében biztos, hogy elhangzanak majd a legendás, közszájon forgó idézetek: "a hagymát is hagymával eszem", illetve: "mi minden körülmények között az operában voltunk."

HIPPOLYT, A LAKÁJ

Zágon István színdarabját és Nóti Károly film forgatókönyvét

zenés színpadra alkalmazta: Vajda Katalin és Vajda Anikó

a betétdalok zenéjét szerezte: Eisemann Mihály, DeFries Károly, Márkus Alfréd

a betétdalok szövegét írták: Harmath Imre, Füredi Imre, Kellér Dezső, Mihály István, Szécsén Mihály, Szilágyi László és Zágon István

 

Molière mindig kíséri

A 63 éves Eperjes Károly, népszerű nevén Szamóca jelenleg a Pesti Magyar Színház művészeti tanácsadója és a kaposvári egyetem tanára.  A magyar színház és filmművészet meghatározó személyisége. Neki a legfontosabb filmje az életében a Hídember, amelyre két és fél évet készült.  A legkedvesebb számára a Tanítványok és a Glamour, a leghíresebb pedig az Eldorádó. A közönség által legnézettebb kultikus alkotások, amelyekben szerepelt: a Csapd, le csacsi!, A nagy generáció, A turné, a Legényanya, a 6:3 és az Uramisten. A legnagyobb sikerű karakterszerepe Schorm hadnagyként a Redl ezredesben volt. Színpadi szerepei közül nagyon közel állnak a szívéhez olyan előadások, mint A hetvenkedő katona, a Strepteese, a Tartuffe és a Molière. Hízott és fogyott már 23 kilót is egy-egy szerepért. Az 1980-as évek közepén az egyik legnagyobb amerikai filmes szaklap így cikkezett róla: „Ami Amerikának Robert de Niro, Nyugat-Európának Depardieau, az Kelet-Közép-Európának Eperjes."

Eperjes Károly és Pomezanski György portrébeszélgetése a korábbi Páholy című műsorunkban látható: