Hírek - 2017. július 9.Jönnének a kassaiak is a tánctalálkozóra

Nagy sikerrel játszotta a Kassai Állami Opera a Nabucco című produkciót olaszul, jellemzően német anyanyelvű közönség előtt a fertőrákosi barlangszínházban a hétvégén. Az esemény keretében Pataki András, a soproni teátrum igazgatója és dr. Peter Himič, a Kassai Állami Színház vezérigazgatója, valamint František Ténai ügyvezető tárgyalt a további együttműködésről és arról, hogy a tervek szerint a szlovák fél a Carmen című balettel venne részt jövőre a visegrádi országok tánctalálkozóján a leghűségesebb városban.

A visegrádi országok (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia)  tánctalálkozójának ötlete Pataki Andrástól származik, aki az Álmos legendája című előadás pozsonyi vendégszereplésekor beszélt először erről a jelen lévő kulturális vezetőkkel. A kezdeményezés pozitív visszhangra talált, az előkészületek, kapcsolatfelvételek megkezdődtek, és javában zajlik a szervezőmunka, hogy jövőre Sopron adjon otthont ennek a fesztiválnak.

A kassaiakkal hosszú ideje jó kapcsolatot ápolnak a soproni kulturális élet képviselői, az operatársulat a megújult barlangszínházban is fellépett már. Legutóbb a Parasztbecsülettel vendégeskedtek ezen a játszóhelyen.

A mostani vezetői megbeszélésen szóba került, hogy jövőben is bemutatnának operaprodukciókat a barlangszínházban –  akár még új premierként is –, és nyitottak arra, hogy a V4-ek szervezés alatt álló tánctalálkozóján részt vegyenek, mégpedig a tervek szerint a Carmen című balettelőadásukkal.