Hírek - 2017. május 26.A 35 kiló remény sikere Szombathelyen

A TÉR-ERŐ című színházi nevelési programhéten vett részt nagy sikerrel a Soproni Petőfi Színház 35 kiló remény című előadása a szombathelyi teátrumban. Anna Gavalda regényének motívumaiból Németh Ervin dramaturg, drámatanár készített adaptációt.


Első alkalommal rendez a szombathelyi Weöres Sándor Színház a Reményik Suliszínházzal közösen színházi nevelési programhetet. Az előadássorozat betekintést nyújt a színház-pedagógiai előadások világába. A vidéki és fővárosi színházak az elmúlt esztendőkben egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy a jövő közönségét felneveljék, s később felnőttkén t is a nézőtéren üdvözölhessék. Ebben az élen jár a leghűségesebb város kulturális intézménye, ugyanis az országban elsők között indított az elmúlt években a soproni teátrum színházi nevelési programot.

A soproni tantermi színházi foglalkozások, az ott bemutatott előadások és a hozzájuk kapcsolódó témák, beszélgetések és drámás munkaformák utat találtak a fiatalsághoz. A megelőző négy évadban a Dúvadnevelde, a Semmi, a Luke és Jon és a Bocsáss meg, Madárijesztő!  című darabok voltak láthatók, illetve ezekhez az előadásokhoz kapcsolódtak a színháziszöveg-értési és a darab problematikáját a drámamunka eszköztárával feldolgozó foglalkozások. Ebben az évadban Németh Ervin és csapata a 35 kiló remény című produkcióval járta az oktatási intézményeket. Az előadást a városban és környékén 31 oktatási intézményben 66-szor játszották el mintegy 2000 diák előtt. Ez a program ötéves időszakának rekordja.

Németh Ervin örült annak, hogy Szombathelyen is jó fogadtatásra lelt a bemutatkozásuk, a fiatal közönség nagyon aktívan vett részt a foglalkozáson. Közben a részt vevő drámatanárok, pedagógusok, programvezetők, színészek megoszthatták egymással tapasztalataikat.

A soproni program vezetője aláhúzta: idén a 35 kiló reményben azokat a kérdéseket vették sorra, hogy mit tehet a gyerek akkor, ha az iskola nem értékeli azokat a képességeket, amelyekkel ő éppen rendelkezik, illetve szólt a történet a bizalom és a ragaszkodás erejéről, s a nehezebb út választásának bátorságáról.

Németh Ervintől megtudtuk: nagy reményekkel vágnak bele jövőre a következő évad előadásába, amely a Csillagkutya munkacímet viseli, s az anyakeresésről, valamint az új helyzetekhez való alkalmazkodás nehézségeiről szól majd.

A (35 kilós) Gergő szerepében Benczur Adrián
A tornaterem Titanicján - Benczur Adrián és Nagy Mario Attila
Családi Örömóda-szobor (Szlúka Brigitta, Lénárt László, Benczur Adrián)
Interjú a nagyapával (Leon apó szerepében Horváth László)
A közös drámamunka képei a szombathelyi gyerekekkel:
Találkozás a vasútállomáson (Apa: Lénárt László, Anya: Szlúka Brigitta, Gergő: Benczur Adrián)
A drámamunka képei
Leon apó kiengesztelődik (a nagyapa szerepében Horváth László)
Fotók: Torma Sándor