Hírek - 2014. január 6.Kígyómarás: olvasópróbával kezdtek

Megtartották Szaba Magda Kígyómarás című színművének olvasópróbáját hétfőn a Soproni Petőfi Színházban. A darabot Pataki András állítja színpadra, a főbb szerepekben Fodor Zsóka, Molnár Anikó, Szőcs Erika, Gál Tamás és Hujber Ferenc látható. A bemutató március 1-én lesz.
Pataki András rendező az olvasópróbán többek között arról beszélt, hogy a Kígyómarás, amelynek eredeti címe Disznótor, a fiatal Szabó Magda roppant erős műve. A szerző írta színpadra és bemutatása után egy ideig betiltották. Ritkán játsszák a színházak, most a soproni társulat vállalkozik arra, hogy a balladai mélységeket hordozó darabot bemutassa a Nagy klasszikusok évadában.
- Jelentős kihívás lesz mindenki számára, hogy ezt a nyers, tömény, sűrű drámai világot úgy tudjuk megmutatni, hogy az érvényes legyen ma is. Gyakorlatilag olyan ez a szöveg, mint egy Arany János ballada. Ezért nem játszani, hanem élni kell a figurákat. A szerepek lélekútjának és lélektanának bemutatása mellett fontos a jó tempó, a megfelelő ritmus és az is, hogy miként tudjuk megoldani az időbeli ugrásokat, hiszen évtizedeket ölel fel a történet. A szereplők különböző életszakaszainak ábrázolása dramaturgiailag elengedhetetlen. Ebben nagy segítségünkre lesz Húros Annamária jelmeztervező. A játékteret forgószínpadszerűen alakítjuk ki, hogy a helyszínváltások is alkalmazkodjanak ahhoz a Szabó Magdás világhoz, hangulathoz, amelyekből a későbbi sikerművei is táplálkoznak - mondta Pataki András.









Fotó: Torma Sándor

Szabó Magda
Kígyómarás
színmű

SZEREPLŐK:

Özv. Tóth Jánosné: Fodor Zsóka
Tóth János: Gál Tamás
Paula: Molnár Anikó
Szalay Gábor: Hujber Ferenc
Kémery Klára: Szőcs Erika
Iboly: Szlúka Brigitta
Tóth Sándor: Sárdy Zoltán
Tóth Sára: Diószegi Imola
Andrea: Szabó Fanni
Jolán: Simon Andrea
Betlehemezők: Horváth László
Ács Tamás
Czár László
Dudás: Bergics András

Díszlettervező: Pataki András
Jelmeztervező: Húros Annamária
Ügyelő: Madár K. Zoltán
Rendezőasszisztens: Kincses Kata
Rendező: Pataki András