Hírek - 2016. december 20.35 kiló remény – Januártól ismét

A 35 kiló remény című előadással folytatódott idén a soproni teátrum színházi nevelési programja. Anna Gavalda regényének motívumaiból Németh Ervin dramaturg, drámatanár készített adaptációt. A produkciót eddig 21 oktatási intézményben 45-ször játszották el 1371 diák előtt. Januártól újra útra kel a csapat.

 

Az országban elsők között indított az elmúlt években a soproni teátrum színházi nevelési programot. A tantermi színházi foglalkozások, az ott bemutatott előadások, és a hozzájuk kapcsolódó témák, beszélgetések utat találtak a fiatalsághoz.  A visszajelzések alapján a program sikeres, keresett a város és környék iskoláiban. A megelőző négy évadban a Dúvadnevelde , a Semmi, a Luke és Jon és a Bocsáss meg, Madárijesztő!  című darabok voltak láthatók, illetve ezekhez az előadásokhoz kapcsolódtak a színháziszöveg-értési és a darab problematikáját a drámamunka eszköztárával feldolgozó foglalkozások. Ebben az évadban Németh Ervin és csapata a 35 kiló remény című produkcióval járja az oktatási intézményeket.

A színház házhoz megy így, s ennek keretében tanítási időben, az iskola nevelési-oktatási programját szervesen kiegészítve vonja be a diákokat a színház világába, teszi a színházat magát a tanulási folyamat részévé, a világ és önmagunk megértésének terepévé. A kezdeményezés azokat a diákokat szólítja meg, akik számára a legkevesebb színházi előadás születik: a 11-15 éves korosztályt. Ők azok, akik a kamaszkorba érkezvén először kérdezik meg önmaguktól, kik is vagyunk, s hol a helyünk a világban.


A 35 kiló remény következő előadásai:

2017.

január 5., csütörtök:  Győr (Hild J. Szki.)
január 6., péntek:      Mezőörs

január 9., hétfő:        Köszeg (Ev. Mezőgazd. Szki.)
                                 Kőszeg (Béri Balog Ált. Isk.)
január 10., kedd:       Sopronkövesd
                                 Bécs (Ausztriai Magyar Pedagósok Szövetsége)
január 11., szerda:    Kőszeg (Szt. Margit Gimn.)
január 12., csütört.:  Szombathely (Nyitrai U.-i Ált. Isk.)
                                Deák Téri Á. I., Sopron
január 13., péntek:   Csepreg

január 27., péntek:   Pápa (Türr Gimn.)

március 17., péntek: Sopron (Deák Téri Ált. Isk. nevelőtestületének továbbképzési napja)

 

(A címkép fotója a soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola, a további képek pedig a fertőrákosi és az ágfalvi általános iskola foglalkozásán készültek.)

 

A fertőrákosi iskolások egyik elképzelése arról, miként oldja meg nagyi az unokája gondját
A fertőrákosi gyerekek másik csoportja szerint nagyi főztje minden gondra orvosság
Az ágfalvi iskolások a nagyapót játszó színész, Horváth László segítségével azon gondolkodnak, miként segíthet nagyanya Gergőnek
A másik csoport Lénárt Lászlóval, az apát játszó színésszel gondolkodik együtt
A harmadik csoport az anyát játszó Szlúka Brigitta színész (balról az első) vezetésével szintén Gergőt igyekszik kiszabadítani szorult helyzetéből
Egy csoportmunka eredménye: nagyanya kibékíti Gergőt nagyapóval
Az előadás diák szereplői Ágfalván: Nagy Mario Attila, Benczur Adrián (Gergő szerepében), Kiss Klaudia