Hírek - 2016. október 6.Vadalma az életért

Nagy sikerrel mutatták be Tóthárpád Ferenc Vadalma című művét a soproni teátrumban. A felolvasó-színházi előadást Pápai László rendezte.

Az intézmény színházi klubjában idén kortárs magyar szerzők műveinek bemutatása mellett beszélgetéseket is hallhatnak a közönség írókkal, művészekkel. Pataki András igazgató köszöntője után Németh Ervin, a teátrum dramaturgja ismertette a színházi játék idei fordulóinak első kérdéseit, majd a közönség megtekinthette a Vadalma című művet. Az előadásban Molnár Anikó, Ács Tamás, Savanyu Gergely, Szőcs Erika és Papp Attila lépett színpadra.

A produkció után Pápai László és Tóthárpád Ferenc beszélt a felolvasó-színház hatásairól, a mű keletkezésének és színpadra állításának körülményeiről, az előadás üzenetéről. Arról, hogy bár a történet egy tragikus eset – egy csecsemőhalál – elképzelt előzményeit próbálja megmutatni két pár életét felvillantva, mégis olyan feszítő társadalmi, morális, erkölcsi kérdéseket is felvet, mint a bűn, a gyarlóság, a kitaszítottság, az elhagyás. Mindketten hangsúlyozták, a Vadalma valójában az életről és az életért szól, s ennek ereje erősebb, mint a halál.

- Ha egy megszületendő gyermek életét meg lehet menteni a darabbal, akkor már megérte megírni-mondta a szerző, aki először versben fogalmazta meg érzéseit egy 1997-es országos visszhangot kiváltó bűneset kapcsán, majd később döntött csak úgy, hogy könyvet ír belőle.

A  soproni színházi klub következő bemutatója Visky András: Megöltem az anyámat című műve lesz Szlúka Brigitta feldolgozásában.