Hírek - 2014. március 18.Julie kisasszony színre lép

Megtartották August Strindberg Julie kisasszony című színművének az olvasópróbáját a soproni Petőfi Színházban. A rendező Kincses Kata, a három főszereplő: Szlúka Brigitta, Papp Attila és Szupper Fanni. A bemutató május 24-én lesz a teátrum kamaraszínpadán, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.
A Julie kisasszony, a XIX. század svéd drámaírójának leghíresebb, világszerte legtöbbször játszott műve. Strindberg olyan szenvedéllyel fogalmazza meg ezt a történetet, hogy a maga korában merésznek számító művet először betiltották és csak évekkel később hódította meg a világ színpadait.
Kincses Kata a soproni teátrum dramaturgja és rendezőasszisztense rendezőként először mutatkozik be a színházban. Az előadásajánlóban így összegezte a történetet:
"Julie arisztokrata kisasszony, Jean és Kristin pedig a cselédséghez tartoznak. A férfi-nő viszony és az alá-fölérendeltségi viszony ellentétéből kiindulva építi fel Strindberg a drámai feszültséget. Szent Iván éjszakáján vagyunk, ez nagyon kivételes alkalom, hiszen, úr és szolga együtt mulat. Jean és Kristin méltatlankodva beszélnek Julie kisasszony viselkedéséről, aki fűvel - fával kacérkodik. Többek között Jeanneal is, aki különben Kristin vőlegénye. Julie és Jean „párharca” áll a középpontban - állatok módjára hódítják meg egymást, utána pedig kést döfnek egymásba - ellentmondásos viszonyuk egyszerre ijesztő és hétköznapi. Ráismerünk mondatokra, módszerekre, motivációkra, melyeket mi is naponta használunk."









Fotó: Torma Sándor

August Strindberg
Julie kisasszony
színmű
Szereplők:
Julie: Szlúka Brigitta
Jean: Papp Attila
Kristin: Szupper Fanni

Színpadi mozgás: Csernus Anita
Rendező: Kincses Kata