Hírek - 2015. március 14.Oberfrank Péter érdemes művész lett

Érdemes művész elismerést vehetett át Oberfrank Péter Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, a Soproni Petőfi Színház zenei vezetője ma délelőtt a Pesti Vigadóban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából köszöntötte a kitüntetetteket.

Oberfrank Péter a magyar nemzeti kultúra, a művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként vehette át a díjat. 

A zongoraművész és  karmester irányításával valósult meg a soproni teátrum első önálló operabemutatója 2013-ban. Gioacchino Rossini Bruschino úr című vígoperáját a Soproni Petőfi Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös produkciójaként Toronykőy Attila rendezésében láthatták a nézők. Az elmúlt évadban a leghűségesebb város színházának egyik emlékezetes előadásának és hatalmas sikerének Andrew Lloyd Webber ‒ Tim Rice ‒ Miklós Tibor Evita című rockoperájának a zenei vezetője  és karmestere is Oberfrank Péter volt. A darabot Katona Imre állította színpadra sztárszereposztással: a soproni színpadon együtt játszott Feke Pál, Füredi Nikolett, Vastag Tamás, Szolnoki Tibor és Fésűs Nelly. 

Oberfrank Péter a Magyar Állami Operaház állandó vendégkarmestere, korábban a Szegedi Nemzeti Színház főzenei igazgatója volt. Rendszeresen fellép külföldön, számos rendezvény, fesztivál meghívott előadója. Szakmai önéletrajzában foglaltak szerint nagy megtiszteltetés számára, hogy Melis György Kossuth-díjas operaénekes és Seregi László Kossuth-díjas koreográfus ‒ a MÁO örökös tagjai ‒ felkérték jubileumi előadásaik vezénylésére. A most kitüntetett művész a Kossuth-díjas operaénekes, Gregor József rendszeres zongorakísérője volt 1991‒2006 között. 2004-tõl a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen oktat.