Hírek - 2015. január 23.Cultura a kultúra napjához kapcsolódva

Csokonai Vitéz Mihály Cultura című művének felolvasó-színházi előadásával megalakult a soproni teátrum színházi klubja. A magyar kultúra napjához kapcsolódó produkciót Pápai László rendezte.

A szép számú érdeklődőt Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója köszöntötte,  aki elmondta: kezdeményezésük egyik célja az, hogy mélyebb gondolatokat hordozó, szellemi kihívásokat is tartalmazó, az élet kérdéseit szerteágazóan és színesen vizsgáló zenés felolvasó-színházi előadásokat tartsanak havonta egyszer kötetlen formában, baráti találkozások és beszélgetések közepette az intézményükben. Így szeretnék a közönséggel még szorosabbá tenni a kapcsolatukat.

Csokonai darabját Pápai László állította színpadra a soproni társulat tagjainak a közreműködésével. A rendező rövid bevezetőjében arról beszélt, hogy a magyar író és költő 1799-ben Csurgón írta Cultura című vígjátékát. A színdarabot betanította tanítványainak, és diákjai előadták azt. A Cultura mondanivalója egyenes folytatása a Tempefőinek, tovább harcol a magyar nyelv tisztaságáért, szembeállítva a külföldet követőket és a magyar hagyományokat tisztelőket.

A sikeres felolvasó-színházi előadás után Pomezanski György, a Magyar Televízió egykori legendás riportere beszélgetett a közönséggel a műről, annak mondanivalójáról, üzenetéről. A kötetlen és élénk eszmecsere főként azt boncolgatta, hol a helye  és mi a szerepe a magyar kultúrának európai és világviszonylatban.

A következő színházi klub központi gondolatvilága Nietzsche filozófiája köré csoportosul, a nézők február 4-én Az éjszaka világa címmel tekinthetik meg erről Kiss Tamás zenés estjét. A tavaszi műsorkínálatban március 25-én Madách Imre A civilizátor című műve szerepel, a rendező Pápai László. A programsorozat zárásaként pedig április 29-én  Kiss Tamás Búgócsiga című zenés produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Fotók: Torma Sándor