Hírek - 2015. január 19.Caligula a mának üzen

- Korszerű, a mának üzenő, igazi színházi téttel bíró előadás Székely János Caligula helytartója című drámája, évadunk egyik legfontosabb bemutatója. Nagyon bízom abban, hogy a közönség az eddig tapasztalt nyitottsággal fogadja a komáromi teátrumból érkező produkciót, amely január 23-tól látható intézményünkben nagyszínházi bérletes előadásként - mondta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója.

Székely János Caligula helytartója című műve 1972-ben íródott, és mind a mai napig a huszadik századi magyar drámaírás egyik kiemelkedő alkotása. Arról beszél, milyen világban élünk, mi változott körülöttünk, és mi maradt ugyanaz.

- Évadunk bemutatóit a széles műfaji kínálat mellett az identitáskeresés köré csoportosítottuk. Ennek a törekvésünknek kiemelkedő bemutatója a Caligula helytartója, egy nagyon izgalmas, modern színházi köntösbe öltöztetett előadás. A komáromi vendégjáték-sorozat a Soproni Petőfi Színház tavalyi évadban megkötött határokon átnyúló testvérszínházi együttműködéseinek részeként jön létre. A Caligula helytartója Béres Attila rendezésében általános érvényű morális kérdéseket feszeget a hatalomról és a hatalomnak kiszolgáltatott ember konfliktusáról. Az igényes soproni közönség az elmúlt évadokban nyitottan fogadta a komoly, mély tartalmú előadásainkat és a hagyományostól eltérő színházi nyelvvel készült produkciókat is. Beszédtémát jelentettek a városban, a színházban ezek a bemutatóink. Remélem, hogy az eddig tapasztalt együttgondolkodásunk a közönséggel tovább folytatódik a premier után - hangsúlyozta Pataki András.

Az előadás főszereplője Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a komáromi teátrum igazgatója, akit a nézők nem először láthatnak soproni színpadon. Az Egerek és emberek című sikerelőadás egyik főszerepét formálta meg néhány éve, Valló Péter igazgatása alatt pedig tagja volt a teátrumnak.