Hírek - 2014. december 27.Készül a Csonka délibáb

Folynak a Csonka délibáb című játékfilm munkálatai, az alkotás az ötvenes évek kitelepítéseiről, a hortobágyi munkatáborokba hurcolt családokról szól. A főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Dörner György, Mezei Zoltán, Marjai Virág és a soproni színház tagjai láthatók. A rendező Bozsogi János.

Pataki András, a film producere, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta: nyáron alföldi helyszíneken forgattak, a téli jelenetek felvétele még előttük áll. Addig is elkezdték a vágást és az utómunkákat. A bemutató a tervek szerint jövő tavasszal a Duna Televízióban lesz.

A Csonka délibáb alaptémája megegyezik Lukács József színművész azonos című dokumentumregényével, de nem követi minden mozzanatában az önéletrajzi emlékezést. Az alkotás forgatókönyvét Németh Ervin és Ozsda Erika írták.

Pataki András hangsúlyozta: erről a mai napig kényes és kibeszéletlen történelmi kataklizmáról eddig kevés film készült. Az 1950-1953 között végrehajtott hortobágyi kitelepítések elszenvedői közül még sokan élnek, több mint tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, elhurcolták őket, a hatalom elvette mindenüket, megalázó körülmények közé kényszerítette őket a munkatáborokban. Télen-nyáron juhhodályokban laktak, embertelen körülmények között, csak sínylődve tudták túlélni a napokat. Ott, abban az időszakban sok család élete változott meg, tört ketté, s a későbbiekben is bélyeget kaptak. A Csonka délibáb egy 13 éves gyermek szemével, az őt ért hatásokon keresztül mutatja be ezt a vészkorszakot, a kitelepítések lelki és érzelmi fájdalmait, a kiszolgáltatottak szenvedéseit a táborok létrehozásától a felszámolásukig.

A fiút Heim Vilmos, a soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója alakítja. Az apát Mezei Zoltán játssza a filmen, az anya szerepében Marjai Virág látható, a tábor rendőrparancsnokát Dörner György formálja meg. Játszik a filmben Bánsági Ildikó, Schubert Éva, Fodor Zsóka, Pelsőczy László és a  soproni színház társulatának szinte egésze.

A film összköltségvetése megközelítőleg 120 millió forint. A Forrás Film alkotására a gyártó Pápa Városi Televízió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának pályázatán 80 millió forintos támogatás nyert.

Fotók: György Zsolt