Hírek - 2014. október 10.Tízezer bérletessel indul az évad

Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című komédiájával indul az évad a Soproni Petőfi Színházban október 11-én. A darabbal kapcsolatos sajtóbeszélgetésen köszöntötte Pataki András igazgató a teátrum tízezredik bérletesét, a városban élő Zab Zsanettet.

Béres László, a darab rendezője a premiert beharangozó pénteki sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az 1884-ben írt komédiát Romániában minden évben háromszor-négyszer színpadra állítják, népszerűségét az is mutatja, hogy eddig 37 nyelvre fordították le. Örökérvényű történetet írt Caragiale, aktualitása ma is van - tette hozzá a rendező.
A történet egy szerelmes levél köré épül, amelyet a helyi prefektus írt a szeretőjének, Zoénak, aki a román vezető párt elnökének a felesége. A választások előtt a levél az ellenzék kezébe kerül, így a műben zsarolások, politikai marakodások és hatalmi harcok bontakoznak ki. Két műfajt kapcsol össze a darab, a félreértéseken alapuló bohózatot és a társadalmi szatírát - mondta a rendező.
Véletlen, hogy épp az október 12-i helyhatósági választás előtt egy nappal lesz a darab premierje - jegyezte meg Béres László, hozzátéve, hogy két évvel ezelőtt tárgyaltak először a színház igazgatójával, Pataki Andrással a mű bemutatásáról, és a premier időpontját már a választások kiírása előtt eldöntötték.
A sajtóbeszélgetésen a produkcióban szereplő színészek közül Kovács Frigyes, Szőcs Erika, Kozma Attila, Savanyu Gergely és Ács Tamás vett részt, akik a szerepeikről és a darabról osztották meg gondolataikat a sajtó képviselőivel.
Pataki András, a színház igazgatója az eseményen emlékeztetett arra, hogy tíz nagyszínpadi, hat stúdiószínpadi, egy tantermi és egy "színházjáró" előadása lesz a társulatnak az idei évadban, amelynek mottója az identitáskeresés. Együtt gondolkodni hívják a nézőket, amelynek jó példája Caragiale darabja - tette hozzá az igazgató.
Elmondta azt is, reményeik és terveik szerint 10. 500 bérletes nézővel számolhatnak a bérletezés lezárásakor, ez jelentős növekedés a két évvel ezelőtti 6 100 bérletes nézőhöz képest. Sikernek értékelte az óvodás bérletezést, ahol plusz egy bérletet kellett bevezetni, annyian jelentkeztek, és a felső tagozatos korosztály is komoly létszámban képviselteti magát a nézők között. A fiatalok nagy számban látogatják a színházat, ez köszönhető a soproni és környékbeli színházszerető pedagógusok munkájának, valamint a teátrum két évvel ezelőtt elindított sikeres iskolaszínházi programjának.
- Egy vidéki színháznak a bérletezési szintje fontos mutató, és örülünk annak, hogy az évad nyitányaként köszönthetjük a tízezredik bérletesünket, a városban élő Zab Zsanettet - hangsúlyozta a direktor, aki ajándékként meghívta az újdonsült bérletest egy stúdió-előadásra, Agatha Christie Egérfogó című krimijére, melyet a Zentai Magyar Kamaraszínház mutat be.
A sajtóbeszélgetésen Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője és Pál József, a soproni Nautilus együttes vezetője bejelentették, hogy a zenekar október 25-én este nyolc órától a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban tart koncertet, és az este bevételét a táncegyüttes javára ajánlják fel. Demcsák Ottó hozzátette, hogy a koncerten a Sopron Balett társulata is fellép majd, a Végtelen Európa című táncjátékból Tiszolczi Lilla és Szeles Tamás ad elő egy részletet.

Pál József, Zab Zsanett, Szőcs Erika
Demcsák Ottó, Pál József, Zab Zsanett
Kozma Attila, Béres László, Savanyu Gergely
Szőcs Erika és Kovács Frigyes
Fotók: Torma Sándor