Hírek - 2014. szeptember 26.Iskolai turnén Ács Tamás

Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház művésze elindult városi iskolai turnéjára az Egy őrült naplója című monodrámával.

Nyitányként szeptemberben már járt a Handler Szakképző Iskolában és az új Evangélikus közösségi térben is tartott előadást. A következő hónapokban a tervek szerint a Széchenyi István Gimnázium, a Lippai János Kertészeti Szakközépiskola és Kollégium, a NYME Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola és Kollégium, a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium, az  Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium, a Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskola és a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjai tekinthetik meg Gogol művének színpadi adaptációját.
Az őrült naplója című, 1835-ben megjelent Gogol-kisregény egy orosz kishivatalnok, Popriscsin naplójaként íródott, amelyben képet kapunk e kisember megőrülésének végső stációiról. A mű előadása hatalmas színészi kihívás. 
Ács Tamás így vall a szerepéről: "Egy olyan elmagányosodott, elidegenedett embert próbálok a színpadon megmutatni, aki nem a régmúlt idők kishivatalnoka, hanem hétköznapjaink ismerős alakja. Az előadás utazásra invitálja nézőit Popriscsin elméjének mélyére, főként azokra a lelki rezdülésekre koncentrálva, amelyek a végső őrület legszélére sodorják. Egy többre hivatott, mondhatni tehetséges ember képét próbálom megfesteni, akit nem egy eleve elrendelt őrület mozgat, hanem sokkal inkább harca a körülötte lévő világgal, amellyel szemben egy emberibb élet utáni vágy és remény motiválja."
Bővebben az előadásról ezen a linken.