Hírek - 2014. szeptember 21.Hatalmas sikerű nyílt nap

Remek hangulatban, óriási érdeklődés mellett zajlott a soproni Petőfi Színház nyílt napja: a szombati eseménysorozaton ezerötszázan vettek részt.

A magyar dráma napja alkalmából meghirdetett rendezvény a Teátrumi Színözönnel kezdődött délelőtt. Először a soproni teátrum színitanodájának Profilozók című játékát láthatták a nézők,  majd az Affér Színházi Társulat az Örökvirág című darabot mutatta be Kal-Pintér Mihálytól, a Fészek Színház pedig a Gabriella tizennégyszer című drámát játszotta. Az előadások után Pomezanski György vezetésével az alkotók és a nézők közösen beszélgettek a produkciókról. Ezen részt vett Katona Imre, a színház vezető dramaturgja, rendezője és Németh Ervin dramaturg, drámatanár is.

A nyílt nap egyik legnépszerűbb programja a kulisszajárás és a jelmeztár-látogatás volt. Ezekre késő estig 900-an jelentkeztek. A magas létszám miatt húszpercenként harmincfős csoportokban vezették körbe a társulat művészei az érdeklődőket. 

A jelmezraktárban Farkas Tamás színművész egy békebeli világ kávéházi hangulatát idézte meg műsorával, és viselettörténeti előadást is tartott, ahol elmondta, hogy "egy jó jelmez sokat javít, de akár ronthat is egy színész helyzetén a színpadon". A raktárban harmincezernél is több kosztüm, cipő, kalap és bőrönd található, amelyek közül a legrégebbi darabok Kálmán Imre Zsuzsi kisasszony című operettjének kosztümjei. A darabot 1994-ben állította színpadra Sopronban Mikó István. A jelmezraktár több darabját fel is próbálhatták a látogatók, akik fotókat is készíthettek.  A kulisszajáráson a zsinórpadlás, a hang- és fényrendszer működését ismerhették az érdeklődők, és bejárhatták az épületet. Több színész a Petőfi téren Carlo Goldoni Két úr szolgája című komédiájának jelmezeibe bújva invitálta a vendégeket a színházba, a művészekkel szintén lehetett fotót készíteni. A látogatók közül volt, aki Ausztriából érkezett, de olyan is, aki Oroszországból.   

A gyermekek kora délután találkozhattak Lúdas Matyival, Fazekas Mihály igazságosztó hősével a celldömölki bábcsoport ajándékaként, a nagyobbak pedig nevethettek Petőfi Sándor klasszikus történetén, A helység kalapácsán, amelyet Gál Tamás adott elő óriási érdeklődés mellett nagy sikerrel. Mindeközben Dinnyés József, a népszerű dalnok és a Soproni Fuvola Kvartett is műsorral kedveskedett a látogatóknak, akiket borkóstolás és zsíroskenyér-kínálás is várt.

A társulat tagjai Rejtő, a megejtő címmel zenés színpadi felolvasóesttel készültek: Rejtő Jenő regényeiből, verseiből, novelláiból adtak elő részleteket tisztelegve a magyar író munkássága előtt. A Sopron Balett esti bemutatójára és a Hang-tár című zenés műsorra szinte teljesen megtelt a színházterem, a közönség zúgó vastapssal jutalmazta a táncosok és a soproni színészek teljesítményét.

Pataki András, a színház igazgatója, aki házigazdaként minden program előtt köszöntötte a nézőket, a nyílt nap zárásaként örömmel jelentette be: a délelőttől estig tartó rendezvénysorozaton ezerötszázan vettek részt. 
 ‒ Jó volt látni, hogy ennyien eljöttek a nyílt napunkra és jól érezték magukat a színházban. Sok családot láttunk a rendezvényen, szülők, gyermekek, nagyszülők együtt vettek részt az általunk kínált programokon. Azt is észrevettük, hogy akik betértek hozzánk, tudatosan választottak maguknak produkciókat, célzottan látogatták meg az egyes előadásokat. A kulisszajárások alkalmával pedig azt tapasztaltuk: a nézők érdeklődnek a szervezési, az irányítási és a műszaki kérdések iránt. A kedvezményes bérletváltási lehetőséggel is sokan éltek ezen a napon, úgy tűnik, tovább tudjuk növelni a nézőszámunkat, reális közelségbe került, hogy elérjük az idei évadra kitűzött célunkat, és köszönthessük a színház tízezredik bérletesét ‒ mondta Pataki András.