Hírek - 2014. szeptember 17.Élet a kulisszák mögött

Ismét nyílt napot rendez a soproni Petőfi Színház szeptember 20-án (szombaton) délelőtt tíz órától este tízig. A magyar dráma napja tiszteltére életre hívott rendezvényen színes programok várják a közönséget, és újra megnyitja kapuit a színitanoda, amelynek a célja továbbra is az, hogy ne a munkanélküli színészek számát növelje, hanem a jelentkezők megismerkedhessenek az irodalommal, a színházzal, önmagukkal ‒ mondta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója a teátrumban tartott sajtóbeszélgetésen.

A direktor bejelentette: a nyílt napon a nézők ismét bepillanthatnak a kulisszák mögé, körbejárhatják a színház rejtett zugait, találkozhatnak a társulat népszerű tagjaival, akik közül többen jelmezbe bújnak, hogy közös fotók készülhessenek velük. A nyílt napon itt lesz Dinnyés József, a legendás dalnok, fellép a Soproni Fuvola Kvartett, és a közönség színpadon láthatja a nemrég megalakult Sopron Balettet. Mindemellett számtalan érdekes szórakoztató program várja a családokat, kicsiket és nagyokat a magyar irodalom jegyében. Farkas Tamás színművész Egy kis XX. század címmel idézi meg egy békebeli világ kávéházi hangulatát. A gyermekek találkozhatnak Lúdas Matyival, Fazekas Mihály igazságosztó hősével, a celldömölki bábcsoport ajándékaként, a nagyobbak pedig nevethetnek Petőfi Sándor klasszikus történetén, A helység kalapácsán, amelyet Gál Tamás ad elő. Aki pedig szereti Rejtő Jenő kacagtató történeteit, annak feltétlen ott a helye a Rejtő, a megejtő című zenés felolvasó-színpadi műsoron. Ezen kívül a színészek Hang-tár címmel zenés műsorral kedveskednek a szórakozni vágyóknak.

A nagyszabású eseménysorozat keretében rendezi meg a Petőfi Színház a Teátrumi Színözön című tavaly elindult programját. Ennek keretében három különleges előadást láthatnak a nézők az intézményben. Nyitányként délelőtt tíz órakor a soproni teátrum színitanodájának 7-8. osztályos csoportja adja elő a Profilozók című játékot. Ezután az Affér Színház Örökvilág című előadása látható, majd a Fészek Színház Gabriella tizennégyszer címmel mutat be egy produkciót. A nyílt napon borkóstolás és zsíroskenyér-kínálás várja az érdeklődőket, akik ezen a napon kedvezményes áron válthatják meg bérleteiket.

Pataki András bejelentette, hogy a nyáron leforgatott Képtelen történet című játékfilmnek ‒ amelyben a soproni társulat szinte minden tagja szerepelt ‒ november közepén lesz a soproni bemutatója. A filmet 8 millió forinttal támogatta a Miniszterelnöki Hivatal Civil Alapja, és oktatási segédanyagként elektronikus formában minden magyar általános iskola és középiskola megkapja.

Az igazgató ezen kívül beszélt arról is, hogy a Thália Színházban megrendezett Vidéki Színházak Fesztiválján Az üvegcipő című vígjátékkal szerepelhettek, és a közönség nagyon jól fogadta az előadást.

A sajtótájékoztatón Molnár Anikó színművész, drámapedagógus, a színitanoda szakmai vezetője beszámolt arról, hogy szeptember 21-től kezdődik náluk a munka. A jelentkezéssel egybekötött első foglalkozás az 1-3. és a 4-8. osztályosoknak, valamint a 15 és 30 év közöttieknek szeptember 21-én délután 13 órától lesz a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Újdonságként a tanodában Szakál Attila vezetésével elindul egy musical táncstúdió. A foglalkozásokra 15 éves kortól lehet jelentkezni szeptember 19-ig a www.singsingsing.hu oldalon. A stúdió próbatánca szeptember 21-én délelőtt 10 órától lesz a soproni színházban. A kurzuson résztvevők a SingSingSing musicalshow egyik nyári előadásán mutatkozhatnak be népszerű énekesek körében.

A nyílt nap részletes programja itt.

Fotó: Torma Sándor