Hírek - 2014. augusztus 20.Megalakult a Sopron Balett

Megalakult a Sopron Balett kedden este a város teátrumában, az együttes hosszú percekig tartó zúgó vastaps és a közönség hangos bravózása mellett bemutatta a Végtelen Európa című táncprodukciót, amely a Páneurópai Piknik 25. évfordulója alkalmából készült. Demcsák Ottó koreográfus és Mikó F. László képzőművész közös alkotása ősztől bérletes előadásként látható a Petőfi Színházban.

 

A díszelőadás nézőit Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója köszöntötte, majd dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere jelentette be, hogy a Végtelen Európa táncmű bemutatásával hivatalosan is megalakult a Sopron Balett.
- Amikor két évvel ezelőtt Pataki András igazgató irányítása mellett megújult a soproni Petőfi Színház vezetése, és Demcsák Ottó munkája nyomán létrejött a tánctagozat, talán még kevesen gondolták, hogy rövid időn belül ez a csapat olyan magas szintű, országosan is elismert teljesítményt nyújt, amelynek eredményeként ma bejelenthetjük: Sopron városának önálló balettegyüttese alakult. Büszkék vagyunk arra, hogy az itt készült táncprodukciók tovább gazdagítják városunk kulturális életét, elviszik hírünket határon innen és túl is. Külön öröm számunkra, hogy ma, amikor a Páneurópai Piknik 25. évfordulójára emlékezünk, egy olyan szakmai műhely létrejöttét is köszönthetjük, amelynek célja a tánc műfaján belül a művészi és stílusbeli sokszínűség bemutatása, hagyományaink őrzése,identitásunk erősítése és az európai gondolkodás megtestesítése. Mindezt teszik a tánc, a mozgás határtalan lehetőségeit felvonultatva - többek között ezt hangsúlyozta dr. Fodor Tamás, a város polgármestere, aki sok erőt, hűséget és igazi soproni alkotói energiákat kívánt a Sopron Balettnek. 
A produkció a díszbemutató után a következő évadban bérletes előadásként látható a Petőfi Színházban, mindemellett szeretnék hazai és külföldi színpadokon is bemutatni.

Fotó: Torma Sándor