Hírek - 2014. augusztus 16.Sajtónapon a Végtelen Európa

A Végtelen Európa című táncmű díszbemutatójával augusztus 19-én (kedden) este nyolc órakor megalakul a Sopron Balett a város teátrumában. Demcsák Ottó koreográfus és Mikó F. László képzőművész közös alkotása a Páneurópai Piknik 25. évfordulója alkalmából készült. A stáb bemutatkozott a sajtónak.

A soproni Petőfi Színház a városi önkormányzat felkérésére, a Páneurópai Piknik 25. évfordulójának méltó megünneplésére egy táncprodukciót állít színpadra. A Végtelen Európa című előadás Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, a színház tánctagozatának vezetője és Mikó F. László képzőművész közös munkája. A produkció a díszbemutató után a következő évadban bérletes előadásként látható a Petőfi Színházban, mindemellett szeretnék hazai és külföldi színpadokon is bemutatni.
Az előadás - amely a Sopron Balett megalakulását is jelenti - nem hagyományos táncmű, hanem sokkal inkább egy összművészeti alkotás, melyben a tánc-videó-zene-fényfestés együttes jelenléte, egy összetett vizuális és esztétikai produkcióban testesül meg.
- A színház és más művészeti ágak eredményes találkozása mindig függ az alkotói elképzelésektől és jelen esetben a technikától. Demcsák Ottó szakmai gondolatai, ötletei alapján az előadás a táncra és fénytechnikára épül. A két elemnek az egységesítése volt a feladatunk, miközben szerettük volna, ha a történet és annak üzenete minél hatásosabb módon jutna el nézőkhöz. Ebben nagy szerepet vállalt Bordos László Zsolt fényfestő, akinek 3D-s animációi szó szerint egy új dimenzióba viszik a darabot - hangsúlyozta Mikó F. László. 
Az előadásban színpadra lép a nemzetközi hírű William Fomin, Harangozó-díjas magántáncos, a Győri Balett örökös tagja, aki egy balettmestert alakít a táncjátékban. A Végtelen Európa története az egyéni és csoportos szabadság­vágyról, a bezártság és elszigeteltség okozta traumákról és azok feloldásáról szól. Mindezt egy ház - azaz egy ország- lakóinak egy napján keresztül mutatja be az előadás, teret engedve közben az álmoknak és vágyaknak, a távoli és a közelmúlt képeinek, valamint a jelen aktualitásainak. A főszereplőket egy bukott angyal és egy seraph kíséri végig a történeten. Felbuk­kannak a besúgók, a kivezényelt ünneplők, az úttörők és az 1989 előtti élet más, tipikus sze­replői.
-  Felnőtt egy nemzedék, amely már keveset tud a rendszerváltás előtti országról, a puha diktatúrába ágyazott életről. Ezzel a darabbal szeretnénk ezt is megmutatni, némi retró érzéssel, miközben tudjuk: ez az időszak ellentmondásos volt. Az előadás fő mozgatórugója, mi az európai gondolat és szellemiség, mit kezdünk a szabadsággal, hiszen az európai egység felé törekvés feladatot is ad mindenki számára. A történet gondolatai összecsengnek az európai népek egymásrautaltságával, a közös problémák közös megoldásainak keresésével, de az egyéni identitás megőrzésének fontossága is teret kap a darabban, amelynek végkicsengése optimista. Falak épülhetnek, omolhatnak le, ajtók nyílhatnak és záródhatnak, viszont, ha bizalommal és szeretettel fordulunk egymás felé, akkor tudunk építeni egy közös európai jövőt - mondta Demcsák Ottó, aki örül annak, hogy két éves munka után megalakulhat a Sopron Balett. Ahogy megfogalmazta, kegyelmi állapotban jöhet létre a város első professzionális táncegyüttese, amely rendelkezik olyan alapokkal, hogy igazi alkotó, értékteremtő közösségként működhessen Sopronban.
 A terveik szerint tíz-tizenkét táncos kaphat állandó megbízást náluk és vendégművészekre is számítanak. Évi két bemutatót terveznek, nem klasszikus értelemben vett balett stílusban, hanem a táncműfajok színes kereteit és ötvözési lehetőségeit igyekeznek majd produkcióikban megjeleníteni. Szeretnék, ha a Sopron Balett külföldi színpadokon is megjelenhetne és öt év múlva európai hírű táncegyüttessé válhatna.    

Fotók: Torma Sándor