Hírek - 2012. július 6.Megalakult a soproni tánctagozat - Színház minden szinten

Megalakult a Soproni Petőfi Színház tánctagozata. A teátrum vezetése nyolc fiatalt szerződtet, ebből hetet a nemrég véget ért válogatás és műhelymunka után neveztek meg.
A Soproni Petőfi Színház július 3. és 5. között workshopnak adott otthont, ahol a színészek meghallgatása mellett a tánctagozat tagjait választották ki. A színészeket Katona Imre a teátrum rendezője és vezető dramaturgja, a táncosokat Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész, a tagozat vezetője válogatta. Mindemellett a teátrum színitanodájába jelentkezőket is meghallgatták. Ezt a castingot Molnár Anikó, Ács Tamás, Papp Attila, Szlúka Brigitta és Czár László vezették, ők a most alakult önálló társulat színészei és drámapedagógusok is egyben. A táncos válogatásra 30-an jelentkeztek, a háromnapos közös munka után Csernus Anita, Lukács Levente, Nagy Nikolett, Pálfi Gabriella, Pélyi Bettina, Szabó Bence és Szóka Roland kap szerződés ajánlatot, egy fiatalt pedig a szeptemberi indulásig még igazol a csapatba Demcsák Ottó.
A színész castingra előzetesen mintegy 130-an jelentkeztek, végül 45-en mérték meg magukat a válogatáson, közülük 16-an vehették részt a workshopnak nevezett műhelymunkában. A színház vezetése a jelentkezők közül Horváth Arnoldnak ajánlott szerződést, a színész játszott többek között a József Attila Színházban, a Madách Színházban, a Centrál Színházban és Kaposváron is. Mindemellett még öt fiatal nevét írták fel, akikre bizonyos szerepkörökben esetleg számítanának a következő évadban.

Pataki András a soproni színház igazgató-főrendezője a sajtótájékoztatón elmondta: nagyon sikeres volt ez a nyári programjuk, rengeteg tehetséges fiatalt látott a színpadon. Érdeklődésben nem volt hiány, szinte megostromolták a jelentkezők az intézményt.
A direktor örül, hogy megalakulhat a színház tánctagozata, fontos mérföldköve ez nem csak a teátrumnak, hanem a városnak is, hiszen egy új, népszerű művészeti ág ereszthet gyökeret a település kulturális életében, tovább színesítve az amúgy is gazdag kínálatot.
A színitanoda beindításával a színháznak nem az a célja, hogy tovább növelje a munkanélküli színészek számát. Az ilyen jellegű csoportmunka korosztályokra bontva inkább a színházi nevelésben, a jövő nézőinek megtalálásában, megtartásában lesz jelentős és fontos.
A következő évad előadásainak szerepei döntő többségben már elkeltek, ám bizonyos karakterek még hiányoznak, a teátrum vezetése pedig szeretne lehetőséget adni azoknak, akik hozzájuk fordulnak. Ezért a jövőben is tartanak meghallgatásokat.
Pataki András bejelentette: a soproni színház mindemellett ősztől új programot indít "Köszöntünk Sopron! " címmel. Ennek keretében szeptemberben minden helyi iskola kérheti azt, hogy előadásokat vigyenek be az intézményébe. Mindezt jelképes, 1 Eurós jegyáron kínálja a teátrum. A középiskolások Gogol: Egy őrült naplója című művét kérhetik Ács Tamás előadásában. A felső tagozatosoknak drámapedagógia foglalkozást tartanak a soproni színház művészei a Kövek című előadáshoz kapcsolódóan. Az alsó tagozatosok pedig Huzella Péter Kossuth-díjas művész Garbonciás Péter című gyermekműsorát tekinthetik meg.
A templomokba, egyházakhoz a Silentium-csendtől a szóig címmel Wass Albert életművéből összeállított pódiumjátékot viszi majd el az új társulat. Ezt az estet a már elhunyt Bánffy György Kossuth-díjas színművész szerkesztette és rendezte.
A Soproni Petőfi Színház a teátrum falain kívül is szeretné igényesen szórakoztatni a nézőket. Ezért is állította össze a társulat A bor dicsérete című zenés műsorát, melyet éttermekbe, sörözőkbe, kis kocsmákba is szívesen elvisznek. Cserébe csak azt kérik a vendéglátóhelyektől, hogy rakják ki a színház plakátjait, szórólapjait a helyiségeikbe.
Demcsák Ottó a tánctagozat vezetője úgy fogalmazott az újságíróknak: kegyelmi állapot egy új művészeti ág alapjait lerakni Sopronban, majd azzal folytatta: távlati céljuk az, hogy a táncosok is képesek legyenek prózai szerepeket eljátszani és a színészek is tudjanak megfelelő módon táncolni. A fiatal csapatával a tervek szerint egy év múlva szeretne önálló produkciót is bemutatni.
Katona Imre a háromnapos műhelymunka tapasztalatait összegezve hangsúlyozta,, nagyon kemény, érdekesen nehéz, de örömtelien jó érzés volt számára együtt dolgozni a jelentkezőkkel. Szerinte fogékony, tehetséges, felkészült fiatalok vettek részt a workshopon és a társulatépítés szempontjából is eredményes volt a válogatás.
A sajtótájékoztatón megjelent Oberfrank Péter, Liszt-díjas karmester, aki a soproni teátrum zenei vezetője lesz. Ő szeretné az operát és az operettet is közelebb hozni a fiatalokhoz, bebizonyítva azt, hogy ezek a műfajok lehetnek izgalmas színházi élmények számukra. Nem porosak, képesek frissen, filmszerűen, látványosan, dinamikusan hatni a közönségre és nem biztos, hogy csak a színpadon, hanem más közösségi terekben is. A zenei vezető tervei között szerepel egy állandó színházi zenekar felállítása soproni muzsikusok közreműködésével.