Hírek - 2024. június 18.Soproni pályázatok kortárs alkotóknak

A színház dinamikusan nyit a magyar dráma felé

 

A Soproni Petőfi Színház kettő pályázatot hirdet fiatal alkotók számára a kortárs magyar drámairodalom népszerűsítésének, bemutatásának céljával. 

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója pályázatában kiemelt hangsúlyt helyezett arra, hogy a leghűségesebb város teátruma legyen a kortárs magyar dráma zászlóshajója. Ezzel a szándékkal kettő pályázatot is kiírtak fiatal alkotók számára.

A drámaírói pályázatot a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából hirdették meg. Olyan műveket várnak, amely az európai történelmet befolyásoló napokról, közvetve a berlini fal leomlásához kötődő eseményekről, összefüggésekről, emberi sorsokról szólnak. A pályázat nyertesének művét a soproni színház bemutatja. A második helyezett egymillió forintot, a harmadik hatszázezer forintot kap. A részletekről a teátrum oldalain lehet bővebben tájékoztatás kapni. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2024. október 31.

A teátrum másik új kezdeményezése is a fiatal, kortárs alkotókat szeretné helyzetbe hozni. Ez egy úgynevezett projekt pályázat, amelyet 40 év alatti egyetemi diplomával rendelkező rendezőknek írtak ki. Ennek lényege, hogy az alkotók hozzanak olyan elképzeléseket, amelyeket ők színpadon látnának a 2025/2026 -os soproni évadban. Előny, ha kortárs magyar drámával érkeznek. A pályázat kétfordulós. Írásban kell az elképzeléseket benyújtani, a leghűségesebb város társulatának gerincét alkotó színészekre alapozott szereposztási javaslattal, majd a második fordulóban a színház vezetősége előtt kell a pályázatot egy prezentáció keretében bemutatni, megvédeni, akár egy diplomamunkát. Ennek a pályázatnak a benyújtási határideje 2024. augusztus 31. 

 

Projekt pályázat

 

A Soproni Petőfi Színház hidat kíván építeni a kőszínházi struktúra és a fiatalabb generációk között, kitárja kapuit az ifjúság előtt.

Ez okból pályázatot ír ki 40 év alatti, egyetemi diplomával rendelkező rendezőknek a 2025-26-os évadban bemutatandó előadás megrendezésére.

A pályázat során előnyt élveznek az alkotói csapattal pályázók, illetve azok, akik friss, a közönség számára izgalmas, irodalmilag értékes kortárs magyar drámával pályáznak.

A pályázat kétfordulós, az elsőben írásban kell az elképzeléseket beküldeni, szereposztási javaslattal, mely szereposztás gerincét a Soproni Petőfi Színház társulata alkotja. A második fordulóba került pályázatokat - prezentációt követően - személyesen kell megvédeni a színház vezetősége előtt.

A pályázathoz csatolni kell az alkotók szakmai önéletrajzát, az ajánlott színdarab szövegkönyvét, a szereposztási javaslatot, a rendezői koncepciót maximum 3 oldalban, látványterveket, dramaturgiai elképzeléseket, s ha van, zenei demo-felvételt. Egy pályázó két projekttel is pályázhat.

 

A pályázatot egy példányban kinyomtatva a Soproni Petőfi Színház (9400 Sopron, Petőfi tér 1.) részére postai úton, ajánlott levélben várjuk. Elektronikus úton, csatolt fájlként, a postai úton megküldött anyaggal megegyező formában, .doc formátumban, a muvtitkarsag@prokultura.hu e-mail címre.

 

A pályázatokat legkésőbb 2024.08.31. éjfélig kell benyújtani, és még 2024-ben megszületik a döntés.

 

Drámaírói pályázat

 

A Soproni Petőfi Színház támogatni kívánja a kortárs magyar drámairodalmat, és a Sopronhoz, a leghűségesebb városhoz kötődő hagyományok éltetését.

Ez okból, és a Páneurópai Piknik 35. évfordulója alkalmából, nyílt drámaírói pályázatot ír ki a Páneurópai Piknikhez, közvetve a berlini fal leomlásához kötődő drámai napokról, eseményekről, összefüggésekről, emberi sorsokról.

A pályázat nyertesének művét a színház bemutatja. A második helyezett díja: 1.000.000 forint, a harmadik helyezett díja: 600.000 forint. A színház fenntartja a jogot, hogy nem ad ki első díjat. A pályázathoz csatolni kell a színdarab szövegkönyvét és az alkotó szakmai önéletrajzát.

 

A pályázatot egy példányban kinyomtatva a Soproni Petőfi Színház (9400 Sopron, Petőfi tér 1.) részére postai úton, ajánlott levélben várjuk. Elektronikus úton, csatolt fájlként, a postai úton megküldött anyaggal megegyező formában, .doc formátumban, a muvtitkarsag@prokultura.hu e-mail címre.

A pályázatokat legkésőbb 2024.10.31. éjfélig kell benyújtani, és 2025 januárjában megszületik a döntés.