Hírek - 2024. június 18.Sikeres évadon túl

Sikeres szezont zárt a Soproni Petőfi Színház, összesen 366 előadást tartottak jelentős nézői érdeklődés mellett. Az évad színészének Dienes Blankát, az év táncosának Szalai Rékát választották.

Évadzáró társulati ülést tartott a Soproni Petőfi Színház társulata. Kóczán Péter, a teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében arról beszélt, a tavalyi pályázati döntések megnyugvást és stabilitást hoztak az intézményrendszer életébe. Egyensúly közeli állapotba kerültek gazdaságilag, de ez csak úgy lehetséges, hogy folyamatosan teljesítik a jegybevételeket, és pályázatok segítségével mindezt ki kell egészíteniük központi többlettámogatásokkal, önkormányzati támogatásokkal. Amint fogalmazott: a hétköznapokat higgadt munkavégzés jellemzi, s nekik elsődleges céljuk, hogy szeressék a Pro Kultúrát a városban. Tapasztalják ezt a hangulatban, látogatottságban, egyre többen jönnek hozzájuk, érzik a megbecsültséget. Ez viszont csak akkor tartható fenn, ha mindenki odafigyel a saját munkájára, hiszen így várható el, hogy azt a közönség is magasabbra értékelje. Ebből a szempontból is jó energiákat érez az intézményben.

Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója úgy folytatta, a tavalyi év bérletes számait már most teljesítették, sőt, úgy tűnik, túl is szárnyalják, s ez azért nagy eredmény, mert egy évvel ezelőtt ezen a napon még évadot sem tudtak hirdetni. A pályázatok, kinevezések miatt a közönség elbizonytalanodva állt, s szép lassan ezen is úrrá tudtak lenni. A legfontosabb feladatként a közönség bizalmának a megszerzését jelölte meg, s erre jó alap az idei sikeres évad. Ahogy mondta, elindultak a bizalom útján. Ehhez szükséges volt a remekül sikerült előadások mellett arra, hogy nyitottak a közönség és a fiatalság felé. Ilyen volt a Szerda esti beszélgetések népszerű sorozat és az Ádámok és Évák országos kezdeményezés nagy sikerű soproni újraélesztése.

Kiemelte, a színház célként tűzte ki, hogy otthont adjon a kortárs drámaírók műveinek, új alkotók felfedezésének, ezért két pályázatot is biztosítanak számukra. A páneurópai piknik harmincötödik évfordulója alkalmából drámaírói pályázatot hirdetnek. A legjobb pályaművet be is mutatják. Másik pályázatukban fiatal alkotóknak egy háromoldalas rendezői koncepciót kell benyújtaniuk, amit meg kell majd védeniük, akár egy diplomamunkát. A legjobb pályázók ebben az esetben is lehetőséget kapnak arra, hogy Sopronban megvalósítsák elképzeléseiket.

A direktor az évadzárón ismertette következő szezont, melyet a Mélységek és magasságok évadaként hirdettek meg. A felnőtt bérletben az évadot Federico Fellini Országúton című színműve nyitja Kiss József Jászai-díjas művész rendezésében szeptember 21-én. Októberre tűzték ki Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékának bemutatóját, a darabot Mikó István Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész állítja színpadra. Felnőtt bérletben, kamara körülmények között tekinthető meg novemberben Pass Andrea kortárs drámája, az Eltűnő ingerek, az előadást Kéri Kitty rendezi. Ebben a hónapban látható a nagyszínpadon Gerome Ragni – James Rado – Galt MacDermot Hair című musicalje. A Kvártélyház Szabadtéri Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukcióját Tompagábor Kornél viszi színre. Februárban kortárs ősbemutatóként tekintheti meg a közönség a Maros András – Szálinger Balázs szerzőpáros által írt Phil Collins című vígjátékot Hargitai Iván rendezésében. Az évadot áprilisban Neil Simon népszerű műve, a Furcsa pár zárja zenés vígjáték formában, melyet a Jászai-díjas Olt Tamás állít színpadra.

Az évadzárón köszöntötték Horváth Pétert, aki 20 éves törzsgárdatagságért kapott elismerést.

Az évad színészének Dienes Blankát választották, aki a Rómeó és Júliában, A pacsirtában, valamint a Legyetek jók, ha tudtok! és a Csókos asszony című darabokban nyújtott kiemelkedő teljesítményt.

Az év táncosa Szalai Réka lett, akinek a díjat Demcsák Ottó, a Sopron Balett művészeti vezetője adta át. A Harangozó-díjas koreográfus köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, a táncosok pályája, sorsa rövid, nehéz, a megbecsültségüket is vékonyabban mérik. Ők az elmúlt 12 év alatt 14 ősbemutatót tartottak a színházban, s bár nincsenek sokan, most mindössze heten, úgy érzi, ez a díj mindenkinek járna, mert mindannyian megérdemelnék.

 

A Soproni Petőfi Színház az elmúlt évadban a sikeres színházi nevelési programjának köszönhetően Németh Ervin vezetésével még tovább nyitotta az utat a fiatalok felé, ez folytatódik majd a jövőben is. Ennek is köszönhető, hogy ebben a szezonban 42 gyerekszereplő léphetett a leghűségesebb város teátrumának deszkáira.

(V.R)

 

Fotók: Rombai Péter