Hírek - 2024. május 29.Papp Attila könnyes búcsúja

Meglepetésbúcsúztatással ért véget a Csókos asszony hétvégi előadásának tapsrendje. Papp Attilától köszöntek el kollégái és a felállva ünneplő, könnyező közönség, ősztől ugyanis az Újszínházba szerződik a népszerű színész, így a leghűségesebb város társulatának tagjaként utoljára lépett a soproni színház deszkáira szombaton este.

Papp Attila a Soproni Petőfi Színháznak 2012 óta volt oszlopos tagja, meghatározó színésszé vált a leghűségesebb város teátrumában, a társulatban. Főszerepek sorát játszhatta el a soproni színpadon. Csak hogy a legnagyobb sikereit említsük, ő volt Arlechino a Két úr szolgájában, Józsiás az Ördögölő Józsiásban, a Rádiós A padlásban, Maugli A dzsungel könyvében, Ferdinánd az Ármány & Szerelemben, Mereb az Aidában, Sziszi a Csoportterápiában, Ibolya Ede a Csókos asszonyban, de talán a legátütőbb alakítása Assisi Szent Ferenc megformálása volt Az Isten komédiása című drámában. Ezenkívül pódiumestek sokaságában is fellépett Ács Tamással és Molnár Anikóval. A város zenei életének meghatározó alakjává vált, hiszen több zenei formációnak is meghatározó tagja volt.

A Csókos asszony előadásának végén Savanyu Gergely színművész, a színész szakszervezet elnöke állította meg a tapsrendet, és a társulat nevében búcsúzott el kollégájától, akivel 12 éve együtt játszanak, együtt öltöznek a színházban. Elmondta, hogy a színház történetének voltak nagy korszakai, és minden korszaknak megvoltak azok a művészegyéniségei, akiket a közönség, a város a „mi színészünk” jelzővel illetett. Az utóbbi évtized egyik ilyen egyénisége kétségtelenül Papp Attila volt, amit az is bizonyít, hogy a 2018/2019-es évadban a közönségtől kapott Honda-Kudo-nagydíjat szavaztak meg számára. Úgy fogalmazott, hogy az élet velejárója a változás, de a változás mindig fájdalmakkal jár, különösen akkor, ha olyan egyéniségek távoznak egy-egy helyről, akik lényükkel az egész közösség életét motorizálták. Idén két ilyen egyéniség távozott a teátrumból: Izsó Katalin szervezőtitkár, aki nemrégiben nyugdíjba vonult, és ilyen Papp Attila is. Ugyanakkor a búcsú mindig jobban fáj azoknak, akik az állomáson maradnak, mint azoknak, akik a robogó vonatból visszaintegetnek. A társulat nevében sok sikert kívánt kollégájának az új kihívásokhoz, majd átnyújtotta a társulat ajándékait, egy – Papp Attila szerepeiből összeállított – fotómontázst és egy exkluzív italt.

Papp Attila könnyeivel küszködve köszönte meg a meglepetést, és elmondta, hogy nem fog elszakadni a várostól, hiszen felnőtt életének egyharmadát itt töltötte, itt lett belőle színész, így amikor csak teheti, visszatér, és ha szükség lesz rá, akkor a Soproni Petőfi Színház rendelkezésére is áll majd.

A közönség hosszú percekig tartó, álló vastapssal búcsúzott el kedvencétől, többek szemében könnycseppek is megjelentek.

Az előadás után rendezett fogadáson Kiss József színházigazgató egy hasonlattal köszönte meg Papp Attila munkáját. Ahogy fogalmazott: amikor Molnár Ferenc fiatal író volt, de már nemzetközi sikereket ért el, akkor a nagynevű kortársai egy fogadást rendeztek a tiszteletére, ahol megköszönték neki, hogy a munkásságával rájuk is egy kis nemzetközi figyelmet irányított. Így most a soproni színház is köszöni, hogy Attila egy kis fővárosi figyelmet irányít a Petőfi Színházra, mivel ilyen tehetség esetében az alma mater szerepe megkerülhetetlen lesz.

Papp Attila a jövő évadban az Újszínházban kezdi meg a munkát, de szilveszterkor még visszatér Sopronba, mivel a tervek szerint a két ünnep között ismét látható lesz majd a Csókos asszony a Petőfi Színházban.

 

(V.R.)

 

Fotók: Rombai Péter