Hírek - 2024. március 11.Máté 7 Oscart nyert filmben!

A 96. Oscar-gálán Christopher Nolan Oppenheimer című filmje összesen hét díjat nyert. Az életrajzi drámában a soproni színházban rendszeresen szereplő Haumann Máté a magyar Szilárd Leót alakítja. A pacsirta (Jeanne d’Arc) című előadásban jelenleg is játszik a leghűségesebb város teátrumában.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően tarolt az Oppenheimer az Oscar-gálán, hiszen a 13 jelölésből hetet nyert meg: a legjobb film, legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő (Cillian Murphy) és legjobb férfi mellékszereplő (Robert Downey Jr.), a legjobb operatőr (Hoyte van Hoytema), a legjobb vágó (Jennifer Lame) és a legjobb filmzene (Ludwig Göransson) díját is az alkotás kapta.

A film az „atombomba atyjaként” is emlegetett Robert Oppenheimer szemszögéből meséli el az amerikai atombomba kifejlesztésének történetét. Haumann Máté az alkotásban a magyar Szilárd Leót alakítja, aki fizikusként először ismerte fel, hogy létrejöhet a nukleáris láncreakció. Így készíthető atomba. Benne volt az erre irányuló Manhattan-tervben is. Érdekesség, hogy az alkotók erre a szerepre kimondottan magyar színészt kerestek.


Haumann Máté két jelenetben is feltűnik: Cillian Murphy, Matt Damon és Rami Malek oldalán  látható. A rendező Christopher Nolan nagyon elégedett volt a magyar színésszel, s azt nyilatkozta korábban, Máté - aki a karaktere hitelesebb megformálásához 12 kilót hízott - rengeteget hozzátett a filmhez alakításával. Ahogy megfogalmazta egy kereskedelmi televíziós interjúban: "Ki kellett érdemelnie a szerepet, mint jó színésznek, amihez csak egy plusz volt, hogy ő magyar. Imádtam, amit nyújtott a szerepében."


A mostani gálán született magyar díj: Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film díszletberendezője a legjobb produkciós tervezés kategóriában nyerte el az aranyszobrot, amit az ő nevében Shona Heath és James Price vette át.
Haumann Máté az elmúlt évadban játszott már Sopronban. A Chicagoban ő volt Billy Flynn és az ÁJLÁVJÚ-ban is nagy sikerrel alakította a Férfi szerepét. Az idei szezonban a Rómeó és Júlia előadásban Mercutio szerepét formálta meg.

Legközelebb április 5-én játszik Sopronban a hatalmas sikerű A pacsirta című előadásban Kéri Kitty rendezésében.

(V.R.) 
 

Ünnepel az Oppenheimer stábja. Emma Thomas producer köszönetet mond
PATRICK T. FALLON / AFP
Cillian Murphy
Patrick T Fallon // Getty Images
Christopher Nolan
CREDIT: AFP
Robert Downey Jr.
Haumann Máté A pacsirta előadásban
Fotó: Rombai Péter