Hírek - 2024. március 8.Hallgass a szívedre!

Hallgass szívedre! - Eperjes Károly rendező röviden, frappánsan így foglalta össze a sajtóbeszélgetésen, mit is üzen a mának A vén bakancsos és fia, a huszár című előadás a Soproni Petőfi Színházban. A dalokkal és tánccal színesített népszínmű premierje március 9-én lesz a leghűségesebb város teátrumában.

A fotóspróbával egybekötött beszélgetésen Kiss József, a színház igazgatója indította útjára a stábot, a darabot azzal, hogy kedves, szívet melengető történetet lát majd közönség, csupa szeretettel, tisztasággal, lesz benne a másik oldalról ármánykodás is, de a jó győz. 


Kóczán Péter. a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében arról beszélt, az évad színes kínálatában most olyan műfaj mutatkozik be, amely a magyar kultúra, a drámatörténet része. A soproni társulat Eperjes Károly vezetésével pedig kreatívan, élő módon mutatja be mindezt, fogalmazta meg a szép a történetet, s a műből így élő, igaz előadás született a közönség nagy örömére.


Eperjes Károly kiemelte, ez a mű gondolatiságában, humorával, feszességével a romantikus színház és a commedia dell' arte ötvözete a magyar népi színjátszás jegyeivel. Nagyon szereti a darabot, mert jó karaktereket ábrázol, remek szerepeket tartogat a színészeknek, jó a zenéje, a táncok benne, s így el tud jutni a közönség szívéhez a történet. 
A stáb tagjai ezután megosztották gondolataikat a darabról, annak üzenetéről, zenéjéről, a szereplők pedig bemutatták karaktereiket, illetve arról is beszéltek, hogyan érezték magukat az alkotói munka, a próbák közben, milyen feladatokat, kihívásokat adott számukra ez az előadás. 

Az előadásban a Kocsmárosné szerepében Papadimitriu Athina Jászai Mari-díjas színművész látható. Sugár Mihályt a Jászai-díjas Kovács Frigyes formálja meg. Ilon Dienes Blanka lesz.  A Kántor szerepét Savanyu Gergely alakítja.  A produkcióban a közönség ismét láthat három fiatalt a kaposvári egyetemről, Fricit Labán Roland, Sugár Lacit Várhelyi Áron, Lidit Sinka Edina formálja meg.Pistát felváltva Csongvai Bálint és Pirka-Sulyok Gábriel játssza. A Vőfély Kiss Noró.

Az előadásban Kónyai Flórián vezetésével zenél a produkció zenekara, közreműködik a Sopron Balett. 

A díszlet- és jelmeztervező a Munkácsy-díjas és időközben elhunyt Gyarmathy Ágnes. Jelmezfelelős R. Székely László. A dramaturg Garajszki Margit, a koreográfus Gálik Gábor. Az ügyelő Harasztovics Kornélia, a súgó Bősze Bianka, a korrepetítor Horváth Enikő Sára, a rendezőasszisztens Holzmann-Szalai Dóra. A rendező a Kossuth- és Jászai-díjas Eperjes Károly.

 

(V.R.)

Fotók: Rombai Péter