Hírek - 2024. március 4.Színre lép a vén bakancsos

Célegyenesbe fordult A vén bakancsos és fia, a huszár című előadás stábja a Soproni Petőfi Színházban. A dalokkal és tánccal színesített népszínmű premierje március 9-én lesz a leghűségesebb város teátrumában. A rendező a Kossuth-és Jászai-díjas Eperjes Károly. A stáb nagy izgalommal készül a bemutatóra. A sajtónak csütörtökön mutatkoznak be.


Nagy energiákkal dolgozik a csapat Eperjes Károly céltudatos irányításával. A rendező mindig, minden próbán hangsúlyozza a pontosságot, a jó ritmust, hiszen csak így tud élni, hatni a történetével, feszes párbeszédeivel, humorával ez a mű, ami a romantikus színház és a commedia dell' arte ötvözete a magyar népi színjátszás jegyeivel. Ha jól játssza a stáb, akkor sokat lehet rajt nevetni és kicsit könnyezni is. Mint minden jó színműnél és előadásnál.

Szigeti József és Horváth Z. Gergely művének a főhőse Sugár Mihály, a napóleoni háborúkban kiszolgált baka (bakancsos), fia, a huszár pedig a 1848-as szabadságharcban veszíti el karját. Ilon, a zsugori és nagyravágyó kocsmáros lánya a szegény bakancsos fiát, a huszárt szereti. Ám anyja fondorlatokkal, csellel elejét veszi a násznak. Ő többre, gazdagságra vágyik, s ezt lánya férjhez adásával akarja elérni. Nem kell azonban félteni a csavaros eszű magyar bakát, kígyóvá válik a kígyók között, és csellel legyőzi a zsugori sváb kocsmárosnét, így a történet végén a szerelmesek egymásra találnak, mindenki elnyeri méltó jutalmát vagy épp büntetését.
A most készülő előadásban a közönség ismét láthat három fiatalt a kaposvári egyetemről, Fricit Labán Roland, Sugár Lacit Várhelyi Áron, Lidit Sinka Edina formálja meg.
A Kocsmárosné szerepében Papadimitriu Athina Jászai Mari-díjas színművész látható. Sugár Mihályt a Jászai-díjas Kovács Frigyes formálja meg. Ilon Dienes Blanka lesz.  A Kántor szerepét Savanyu Gergely alakítja. Pistát felváltva Csongvai Bálint  és Pirka-Sulyok Gábriel játssza. A Vőfély Kiss Noró.A közösségi médiában és videomegosztó portálokon már láthatók rövid villáminterjúk a szereplőktől. Íme egy-egy kedvcsináló mondat tőlük:

" Frici kicsit szerencsétlen, ütődött figura, sok kihívást tartogat ez a vidám szerep számomra. Várom a közönséggel ismét a találkozást" (Labán Roland)

"Sugár Laci halálosan szerelmes a kocsmárosné lányába, Ilonba. Harcol a a becsületéért, igazáért, a szerelméért. Nézze meg mindenki, mi sül ki ebből!"  (Várhelyi Áron)

"Lidi egy izgalmas, sokszínű lány. Benne az anyai jóság, a fiatal lány csínytevése, eléggé minden lében kanál. Mindenről tud, ami történik a faluban. Úgy hallja, van egy nagy probléma, amiben segítenie kell. Nagyon szeretné, hogy a barátnéja boldog legyen és ezért mindent megtesz. (Sinka Edina)

"Nincs nevem az előadásban, Kocsmárosnénak hívnak és nagyon gonosz, ármánykodó öregasszony leszek. Játszottam már ilyen szerepeket, veszekedő, civakodó, perlekedő. Azért ne féljenek tőlem a nézők nagyon....(Papadimitriu Athina) 
"Ilont játszom az előadásban, aki nagyon szerelmes, és faluban van egy fiú, aki pedig belé szerelmes. Jöjjön el a közönség, hogy megnézze, mi lesz a szerelmükből! " (Dienes Blanka)

"Egy minden hájjal, zsírral megkent kiszolgált katonát játszom, akinek múltjából felbukkannak szerelmi szálak is, s aki meg akarja nősíteni a fiát. Mindenáron. (Kovács Frigyes)

"A Kántor tipikus intrikus, aki egyben komikus figura is egyben. Egy dolog mozgatja, az a pénz. Bárkivel szövetséget köt és bárkit elárul. Nem veti meg az alkoholt, így előfordul, néha nem mindig tudja, kinek mit mondott. (Savanyu Gergely)

Az előadásban Kónyai Flórián vezetésével zenél a produkció zenekara, közreműködik a Sopron Balett. 
A díszlet- és jelmeztervező a Munkácsy-díjas és időközben elhunyt Gyarmathy Ágnes. Jelmezfelelős R. Székely László. A dramaturg Garajszki Margit, a koreográfus Gálik Gábor. Az ügyelő Harasztovics Kornélia, a súgó Bősze Bianka, a korrepetítor Horváth Enikő Sára, a rendezőasszisztens Holzmann-Szalai Dóra. A rendező a Kossuth- és Jászai-díjas Eperjes Károly.

(V.R)