Hírek - 2024. február 2.Jön a vén bakancsos!

Megtartották az olvasópróbáját A vén bakancsos és fia, a huszár című produkciónak. A Soproni Petőfi Színház előadásának rendezője a Kossuth- és Jászai-díjas Eperjes Károly. A bemutató március 9-én lesz.

Az olvasópróbán Kiss József, a Soproni Petőfi Színház igazgatója köszöntötte a stábot. Kiemelte, hogy az előadás szívet melengetően szórakoztató, és a Szenvedély évadának egyik fontos pillanata. 

Eperjes Károly rövid elemzésében beszélt arról, hogy tulajdonképpen ez a zenés népszínmű dalokkal és táncokkal nem mást, mint egy paraszt commedia dell' arte. Benne látható egy kicsit a Rómeó és Júlia és a West Side Story is. Hozzátette, ezt a darabot pontosan, feszesen kell játszani, ha nem így történik, akkor szétesik, nem tud hatni a humorával. Az egyszerű a nagyszerű, ha jól játsszák - emelte ki a rendező.
A vén bakancsos és fia a huszár, az egyik legismertebb magyar népszínmű a legsötétebb Bach korszakban, 1853-ban született.  Főhőse Sugár Mihály, a napóleoni háborúkban kiszolgált baka (bakancsos), fia, a huszár pedig a 48-as szabadságharcban veszíti el karját. Ilon, a zsugori és nagyravágyó kocsmáros lánya a szegény bakancsos fiát, a huszárt szereti. Ám anyja fondorlatokkal, csellel elejét veszi a násznak. Ő többre, gazdagságra vágyik, s ezt lánya férjhez adásával akarja elérni. Nem kell azonban félteni a csavaros eszű magyar bakát, kígyóvá válik a kígyók között, és csellel legyőzi a zsugori sváb kocsmárosnét, így a történet végén a szerelmesek egymásra találnak, mindenki elnyeri méltó jutalmát vagy épp büntetését.
Érdekesség, hogy Szigeti József művéből Horváth Z. Gergely forgatott tévéjátékot 1985-ben, s abban Eperjes Károly játszotta Frici szerepét. A művet a Kossuth-díjas legenda 2021-ben nagy sikerrel rendezte meg a Komáromi Jókai Színházban.

A most készülő soproni előadásban a Kocsmárosné szerepében Papadimitriu Athina Jászai Mari-díjas színművész látható. Sugár Mihályt a Jászai-díjas Kovács Frigyes formálja meg. Ilon Dienes Blanka lesz. A produkcióban három kaposvári egyetemi hallgató játszik: Fricit Labán Roland, Sugár Lacit Várhelyi Áron, Lidit Sinka Edina formálja meg. A Kántor szerepét Savanyu Gergely alakítja. Pistát felváltva Holdampf Kristóf és Papp Vince játssza. A Vőfély Kiss Noró. Közreműködik a produkcióban az előadás zenekara Kónyai Flórián vezetésével és a Sopron Balett.  A díszlet- és jelmeztervező a Munkácsy-díjas és időközben elhunyt Gyarmathy Ágnes, illetve Székely László. A dramaturg Garajszki Margit, a koreográfus Gálik Gábor. Az ügyelő Harasztovics Kornélia, a súgó Bősze Bianka, a rendezőasszisztens Holzmann-Szalai Dóra. A rendező a Kossuth- és Jászai-díjas Eperjes Károly. 


(V.R.)
Fotók: Rombai Péter