Hírek - 2023. november 27.Táncközelben családoknak: Meglepetések programja a Sopron Balettel

Táncközelben címmel sok meglepetést tartogató ingyenes karácsonyi programra hívja a családokat a Sopron Balett december 15-én (pénteken) délután öt órakor a leghűségesebb városban nemrég megnyílt GYIK Rendezvényházba.

A táncdélután ötletgazdája Demcsák Ottó, a Sopron Balett Harangozó-díjas koreográfusa, vezetője, aki hagyományteremtő szándékkal három havonta szeretne ilyen nyitott, több generációnak szóló sokszínű beavató rendezvényt tartani. 


- Szeretnénk megmutatni a közönségnek, hogy a tánc, a balett nem egy elszigetelt elefántcsont toronyban létrejövő, megközelíthetetlen távoli művészeti ág, hanem része a napjainknak, hordozza az egész életünket, érzelmeinket, sorsainkat. Testközelből làthatjàk, hogyan élünk, alkotunk, mi minden van egy előadás mögött erőben, szépségben, üzenetekben. Ízelítőt adunk a közönségnek tréningjeinkből, lesz pas de deux, azaz kettősökre épülő koreográfia, közben beszélünk a táncról, vetítünk majd régi előadásokból, a Sopron Balett életéből, az én pályámból is láthatnak kis részt az érdeklődők. Megmutatjuk ennek a művészeti ágnak a színességét, fejlődését a klasszikus sítlusoktól kezdve a kortárs táncokig. A karácsonyi ünnepekhez csatlakozva kicsit felelevenítjük a Porka havak sikeres produkciónk egy jelenetét. Meglepetésként mutatunk egy új koreográfiát Léda és a Hattyú címmel Füsi Zsolt és Paksi Fruzsina előadásában. Felvillantjuk a következő, májusi premierünkből, a Herkules meg a többiekből - amikor rajzfilmes mesehősök kelnek majd életre a színpadon - Mulan történetét. Találkozhatnak a nézők táncosainkkal, s a megnyitón nagy népszerűségnek örvendő zoknis baletthez hasonlóan lesz lehetőség közös táncolásra is - mondta Demcsák Ottó, aki egyfajta misszióként tekint arra, hogy a táncművészetet közel hozzák a nézőkhöz nem titkoltan azért is, hogy a családoknak szerezzenek együttes örömet így, s a tánc, a balett legyen mindig emlékezetes közös kulturális, színházi élmény kicsiknek és nagyoknak.        


A legendás koreográfus úgy fogalmazott: a táncosok versenysportolókhoz hasonlóan élnek, csak nem akarnak senkit legyőzni, hanem a közönséget szeretnék meggyőzni arról, hogy a tánc képes összekötni hídként élettől életig tartó kapcsolatként embereket, varázsolni lélektől-lélekig színpadon innen és túl. Céljuk az, hogy a Táncközelben programmal csökkentsék a műfajjal szemben néha érzékelhető távolságtartást, s bemutassák azt a szépséget, érzelmi gazdagságot, szenvedélyt, sokszínűséget, amely magas szintű technikai tudást igényel a táncosoktól, a nézők számára pedig egyedi és örök élményeket tud nyújtani. Azért is, hogy a tánc, a balett ismét reneszánszát élje ne csak a rajongók szívében, hanem a hétköznapjainkban, valamint a színházakban is.  

 


V.R.