Hírek - 2023. november 20.Mesevilág varázslatosan

Életre kel látványosan a mesekönyv, és azzal együtt az álmok. A világ egyik legszebb, legismertebb története Hamupipőkéről fergeteges, szórakoztató családi musicalként vár kicsiket és nagyokat a Soproni Petőfi Színházban november 29-től. A leghűségesebb város teátruma és a Zsadons Produkció együttműködésében készülő előadás rendezője Zsadon Andrea, Jászai-díjas színművész. Próbán jártunk, kulisszatitkokat hoztunk.

Gőzerővel próbálják a Hamupipőke családi musicalt a Soproni Petőfi Színházban. A stáb nagyon lelkesen, intenzíven készül a bemutatóra. Már  jóval a produkció megkezdése előtt Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész vezetésével gyakorolták a remek, igényes hangzású, de énekesileg cseppet sem könnyű dalokat. 
Zsadon Andrea rendező tökéletesen birtokában van a darabnak, melynek történetéről korábban itt írtunk.

(Tudósítás az olvasópróbáról ezen a linken: https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2373-jon-hamupipoke!.html)

 

Mindemellett több érdekességet is hordoz az előadás. A Hamupipőkét alakító Garics Laura, a Zeneakadémia diplomázó hallgatója most játszik először Sopronban és nagyon örül annak, hogy olyan szerepet kapott, ami sokszínű, sokrétegű, váltakozó érzelmeket tud megmutatni a főhős lelkéből, sorsából. Vidámságot, szomorúságot, nevetést, könnyet, reményt, azt, hogy a jó mindig elnyeri jutalmát és érdemes a mesék igazságaira, tanulságaira figyelni. Klasszikus énektechnikájának köszönhetően az igényes musical szinte operai mélységet hordozó dalait  hamar megtanulta, s nagyon várja már, hogy találkozzon a közönséggel. Szeret Sopronban próbálni, a társulattal dolgozni, s izgalommal várja a bemutatót.


Ugyancsak először játszik a Petőfi Színházban a darabban mostohát alakító Bokor Jutta  Bartók Béla-és Pásztory Ditta -díjas világjárt operaénekesnő, aki a Magyar Állami Operaház színpadától kezdve több országban nyűgözte le a közönséget. számos nagy, jelentős szerepben. Mint mondta, egyéniségétől távol áll a gonoszság, nem is játszott még valójában negatív szerepet a pályafutásában, ezért valóban kihívás számára most a mesebéli mostohát játszania. Más oldalát tudja megmutatni a közönségnek. Még a beszédmódját is ki kellett találnia a karakterhez. Énekesileg sem könnyű ez a mű, mert határhangokat is mozgósítani kell magasságban és mélységben egyaránt. 


Arra a kérdésre, hogy ennek a figurának ő miben látja az igazságát, azt válaszolta, a mostoha a saját családját védi, önmagát szeretné viszontlátni lányaiban. Szépnek csak őket látja. Vehemens, felfokozott érzelmi viharokban él, nagyhangú, viselkedési módja viszont ostoba, már-már stupid. Megpróbálja átformálni az egész család életét. Nem bír maga felett elviselni senkit. Nem tud szeretni valójában, ez az ő sorsa így. A mesék így is tudnak tükröt mutatni a valóságnak.


Zsadon Andrea rendező a próbákon aprólékosan figyel arra, hogy a helyzetek bár meseszerűek, sőt, az egész történet az, hiszen a varázslatban jönnek létre a csodák, mesék, de a mindig kéri ,a szereplők kapcsolatai ezekben a szituációban is legyenek valóságosak, mélyek, őszinték, hitelesek, emberiek. Mert így lehet azt is megmutatni, hogy ez a történet ugyan mesevilágban játszódik, de emberi viszonyokról, kapcsolatokról szól, amikor mindig lehet dönteni a jó és a rossz között. Ezért fontosak minőségben az énekesi és színészi teljesítmények, így jöhet létre az együttes utazás a nézőkkel.     


Az előadásban Hamupipőkét Garics Laura, a Zeneakadémia diplomázó hallgatója alakítja. A Herceg szerepében Papp Attila lép színpadra. Milli mostohanővér Szupper Fanni, Lilli mostohanővér Simon Andrea lesz. Mostohaként Bokor Jutta látható. Az Apát Major Zsolt formálja meg. Királynőként a Jászai-díjas Zsadon Andrea látható, a Királyt a szintén Jászai-díjas Szolnoki Tibor játssza. A kamarás Marosszéki Tamás, az Inas Kiss Noró. A produkcióban közreműködik a Sopron Balett és a színház kórusa. A zenei vezető Oberfrank Péter, Liszt-díjas, érdemes művész. A zongorista Vontszemű Miklós. A díszlet Bíró Nóra nevéhez fűződik. A jelmez az időközben elhunyt Tóth Barna munkája. A koreográfus a Harangozó-díjas Sebestyén Csaba.  A rendező Zsadon Andrea Jászai-díjas színművész. 

(V.R.)

A Hamupipőke családi musicalt alsós és gyermek bérletben, a várható érdeklődés miatt bérletszünetben is meg lehet tekinteni a Soproni Petőfi Színházban.

 

  Előadások:

    2023. december 11. hétfõ 17:00
    2023. december 11. hétfõ 14:30
    2023. december 11. hétfõ 10:00  
    2023. december 10. vasárnap 14:00
    2023. december 7. csütörtök 14:30 
    2023. december 7. csütörtök 12:00 
    2023. december 6. szerda 12:00 
    2023. december 5. kedd 17:00 
    2023. december 5. kedd 10:00 
    2023. november 29. szerda 14:30 
    2023. november 29. szerda 10:00