Hírek - 2023. október 26.Külön világban

Venyige Petra Az angyalok nem sírnak című előadás, Ilonájáról mesél. Premier november 4-én a Soproni Petőfi Színházban.


- Apa és gyermeke között létezik távolság, hiszen egy 18 éves lányról beszélünk, aki történésznek készül. Kezdi felfedezni maga a körül a világot, és amikor a forradalomban átlátja, hogy milyen ideológiai igazságban hitt otthon, tanult az iskolában, akkor ez mindent megváltoztat benne, körülötte. Ez lesz az ő sorstragédiája - mondta  Venyige Petra, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának ötödéves színművész hallgatója, aki Ilonát, Mayer ÁVH-s alezredes lányát alakítja Kiss József Az angyalok nem sírnak című darabjában a Soproni Petőfi Színházban. Az előadást a mű írója és a teátrum igazgatója, Jászai-díjas művésze rendezi. A bemutató november 4-én lesz.


 Venyige Petra nagy lehetőségnek tartja, hogy Sopronban játszhat egy olyan darabban, amely történelmileg is egy fontos időszakról szól, mert vannak történetek, amiket soha nem szabad feledni. Ennek a darabnak a története benne is sokfajta utat, gondolatot, történetet indított el. Ahogy fogalmazott, döbbenet, hogy ez így volt, s fontosnak tartja, a fiatalok is megismerkedhessenek ilyen színházi formában az 1956-os forradalommal. Az előadás ugyanis nagyon realista formában mutatja be a valós történéseket.


- Ilona az én olvasatomban egy nagyon öntudatos, határozott véleménnyel rendelkező lány, aki valamennyire felnéz az apjára, elfogadja a szavát, mindaddig, amíg nem látja egy rendszernek a másik oldalát. Mást képzelt a világról addig, míg a harcok és az egyik felkelővel való találkozása, szerelme átalakítja benne a kapcsolatait. Olyan információk jönnek az életébe, ami megváltoztatja a hozzátartozóival a viszonyait. Élt egy biztonságos világban, amikor azt hitte, az apjának van igaza, ami végül összedől benne a meggyőződésével együtt, szinte sokkszerű számára a forradalom, megy előre a történelemben, látja annak valódi célját, áldozatait, és átéli az érzelmi oldalait. Ami nehéz nekem ebben a szerepben, hogy Ilona önfejű, sokszor ellenséges, akaratosan, agresszíven reagál a körülötte lévő dolgokra, míg jómagam a civil életben a békés megoldásokra törekszem. Egy ilyen történetben, helyzetben viszont nem lehet Ilona igazságát képviselni, ha nem élem át és meg azt, amit neki is meg-és át kellett élni akkor, és döntenie egy végső út felé - fogalmazta meg a gondolatait a szerepéről Venyige Petra. 


(V.R.)