Hírek - 2023. szeptember 16.Rómeó és Júlia klasszikusan

Kezdődik A szenvedély évada Sopronban


Klasszikus Rómeó és Júlia előadás várja a nézőket a Soproni Petőfi Színházban szeptember 23-tól, és amíg nem történik meg az első haláleset a darabban, addig vígjátékot láthatnak, majd arra törekszik az alkotógárda, hogy jó értelemben vett tanítássá váljon ez az örökérvényű történet, amit pontosan, hitelesen szeretnének visszaadni és nem akartak újra értelmezni. Ezeket a gondolatokat fogalmazta meg Eperjes Károly rendező, Kossuth-és Jászai-díjas színművész a produkcióról tartott sajtóbeszélgetésen pénteken. 
Jó hangulatú, pörgős, sok érdekességet, kulisszatitkot fellebentő sajtóbeszélgetésen mutatkozott be a népes szereplőgárda a média képviselőinek a leghűségesebb város teátrumában. William Shakespeare legtöbbet játszott művével kezdődik a Soproni Petőfi Színházban A szenvedély évada.

Kiss József színházigazgató nyitotta meg a beszélgetést azzal, hogy az első előadás egyfajta emblematikus üzenete is A szenvedély évadának, hiszen ez az érzés az élet minden területén kíséri az embereket, a szerelem pedig a legszebb kifejező eszköze ennek, akárcsak Shakespeare klasszikus műve, aminek címszereplői fiatal színészek lesznek a kaposvári egyetemről. Rómeót Wettstein Márk, Júliát Kiss Anna Gizella alakítja.
Az alkotók, főbb szereplők beszéltek a darabról, szerepeikről, a próbákról, miként várják a bemutatót, miért is fontos ez a mű az életükben. A stábból többen már játszottak különböző Rómeó és Júlia előadásokban. Különlegesség, hogy a mostani soproni produkcióban a Júlia dajkáját játszó Rudolf Teréz volt már Júlia korábban, és abban az adaptációban Törőcsik Mari játszotta a dajkát, ami óriási, életre szóló élményt jelentett számára. Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész egykoron Lőrinc barátként szerepelt Shakespeare művében, most Montague lesz a Petőfi Színházban. Capulet Savanyu Gergely, ő korábban egy másik előadásban Páris szerepét játszotta.  Eperjes Károly - akárcsak három éve a Pesti Magyar Színházban - Escalust formálja meg. A fővárosi produkcióban Haumann Máté Mercutióként lépett színpadra, s most Sopronban is ebben a szerepben láthatják a nézők. Budapesten Benvolio volt, most Lőrinc barát lesz Tóth János Gergely, akit a nézők 2018-ban láthattak már a leghűségesebb város teátrumában, amikor ifjúsági bérletben színpadra került a Soproni Petőfi Színház, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara és a balatonfüredi Kisfaludy Színház koprodukciója, a Dühöngő Ifjúság.
A soproni előadásban Capuletnéként Dienes Blanka, Benvolioként Varga Levente, Tybaltként Labán Rolad, Párisként Marosszéki Tamás Montaguenéként Szőcs Erika, Gergelyként és Boldizsárként Várhelyi Áron, Jánosként Szilágyi Dávid illetve Szedenics Dominik, Péterként Kiss Noró, Ábrahámként Füsi Zsolt, Patikáriusként Major Zsolt, Gáspárként Hegedűs Csanád, Simonként Ruszlan Szojengosev, Táncmesterként Alekszej Batrakov, Sámsonként Szabó Laci lép színpadra.  A díszlet Székely László, Kossuth-és Jászai-díjas művész munkája, a jelmeztervező Rátkai Erzsébet, Jászai-díjas, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész. A színpadi mozgás és a vívó jelenetek Gyöngyösi Tamás nevéhez fűződnek. Zene: Bucz Magor. A koreográfus Fülöp Tímea. A dramaturg Deres Péter. A rendezőasszisztens Simon Andrea. 
A premier szeptember 23 lesz a Soproni Petőfi Színházban, ahol felnőtt, felsős és középiskolás bérletben látható a Rómeó és Júlia.
 

Fotó: Szita Márton
Fotó: Szita Márton
Fotó: Szita Márton
Fotó: Szita Márton