Hírek - 2023. augusztus 25.Megérteni. Elhinni. Hitelesen közvetíteni.

Megkezdődtek a Rómeó és Júlia előadás próbái

Kedd óta zajlanak a színházban az évad egyik legjobban várt előadásának, a Rómeó és Júlia című darabnak a próbái.

Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai-díjas művész, az előadás rendezője nagy energiákkal rendelkező, szenvedélyes személyisége óriási lendülettel viszi magával a színészeket. Első mondataival rögzítette elvárásait. A feladat: Megérteni. Elhinni. Hitelesen közvetíteni. Nem elég jónak lenni, hitelesnek kell lennie mindenkinek a színpadon.

A Rómeó és Júlia az emberiség nagy, humanista műve, Shakespeare alkotása örök érvényű. Minden kor, minden ember számára van mondanivalója.  A reneszánsz (a francia renaissance a. m. újjászületés szóból) tudományos forradalmat, művészeti átalakulást, megújulást hozó, meghatározó kulturális mozgalom volt Európa újkori történelmének hajnalán. Nagyon fontos ismérve, hogy a kultúrát mély hódolat övezi, az embert az önálló döntés és gondolkodás képességével rendelkező racionális és érző lénynek tekinti.

Rómeó és Júlia, a szerelem tragédiája. Minél általánosabb a szenvedély, annál mélyebb a hatás, melyet a közönségre gyakorol, mert annál többen vannak, kik megértik, együtt éreznek az érintettetek. A szerelem pedig a szenvedélyek között a legáltalánosabb. 

 

Fotók: Rombai Péter