Hírek - 2023. augusztus 11.Az életigenlés darabja

- A szerelemhez, boldogsághoz minden korban joga van az embernek, s ez nem függ társadalmi különbségtől. Utat találhatnak az érzések, ám, hogy ezekből mi valósul meg, az a két ember találkozásától, egymáshoz rendeltségétől is függ. Még el is választhatják őket a körülmények. Ennek a szerepnek és a darabnak az igazsága számomra legfőképp az életigenlésről, a hiteles, őszinte érzelmekről szól - mondta Szolnoki Tibor, Jászai-díjas színművész, aki Tarpataky bárót játssza a Csókos asszony című operettben a Soproni Petőfi Színházban A szenvedély évadában. A rendező a Jászai-díjas Kiss József.


Szolnoki Tibor hosszú évek óta rendszeresen szerepel a Soproni Petőfi Színházban. Gazdag pályafutása alatt szinte az összes klasszikus operettben felléphetett itthon és külföldön egyaránt. Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszony című műve kivétel számára. Még soha nem játszotta Tarpataky bárót. Ahogy megfogalmazta: azért is örül ennek a feladatnak, mert ez motivációt és kihívást ad számára, hogy egy szerepet teljesen elölről építsen fel magában új belső színészi útként, ne támaszkodhasson a múltra, esetleges régi beidegződésekre. 

Szereti azt a polgári légkör, amit ez a mű is megmutat Tarpatakyn keresztül. A régi arisztokratikus világ, az időszakra jellemző életérzésekkel, társadalmi konvenciókkal az operettek gyökereit adták. Több ilyen mű története is foglalkozik azzal, hogy társadalmi és anyagi különbségek ellenére találkoznak szerelmesek, vagy a főhősök. A Csókos asszony hordozza ezt, de ilyen a Csárdáskirálynő is. (Kevesen tudják, Szolnoki Tibor talán országos rekorder azzal, hogy 1980-as évektől folyamatosan szerepel Csárdáskirálynő előadásokban, sokáig Bóniként, most pedig Kerekes Ferkóként lép színpadra az Operettszínházban - a szerző.)


Szolnoki Tibor mindig vállalta, régi vágású, konzervatív színész, fontosak számára a gyökerek, nagy elődök, művek megbecsülése, hogy tartást mutasson színpadon és azon túl. Legyen szó öltözködésről, viselkedésről, színpadi tiszteletről. Szeret minden helyzetben hű maradni önmagához, mert ez egyben tartja a pályán a feladatokhoz, s példát, egyfajta életmintát is tud mutatni a fiataloknak, lehet így is önazonos módon létezni színészként a jelenben. Tarpataky báró szerepéhez, érzelmeihez és igazságához ez is hozzátartozik majd ebben az előadásban.  


(V.R.)