Hírek - 2023. augusztus 9.Vannak örök történetek

Nagyon tetszett neki az Ájlávjú előadás Sopronban és várja már, hogy találkozhasson a társulattal, a nézőkkel. Venyige Petra, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának negyedéves színművész hallgatója Ilonát, Mayer ÁVH-s alezredes lányát alakítja Kiss József Az angyalok nem sírnak című darabjában a Soproni Petőfi Színházban A szenvedély évadában. Az előadást a mű írója és a teátrum igazgatója, Jászai-díjas művésze rendezi.


Venyige Petra vezetéknevében hordozza a tüzet, akár egy indián varázslónő, s ez jellemzi egyéniségét, hivatástudatát, eltökéltségét a színi pálya iránt. A venyige a szőlőtőke levágott vesszője, rőzse, gyakran használták tüzelőként, hogy gyorsabban meggyulladjanak a lángok. Nevetve mondta, az országban kettő Venyige Petra létezik, de csak névrokonok és soha nem találkoztak még. Sőt, a másik Venyige még az Anna nevet is viseli.


Venyige Petra debreceni születésű, Herceghalomban végezte az általános iskolát, majd Budapesten a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumba járt, és - táncos és színész szakképzést is kapott. A színház, a játék szeretete mindig benne élt, dráma szakkörös volt és közben folyamatosan fogalmazódott meg benne, hogy színésznő akar lenni. Ahogy mondta, erre vezette az útja, lelke, érzései. Felvételt nyert a kaposvári egyetemre Eperjes Károly és Szalma Tamás osztályába. Arra a kérdésre, mi az, amit nagyon megtanult tőlük, azt válaszolta, a pontosság, precízség, s a művek, szerepek alapigazságaihoz való közelítés, az elemzés. Különböző egyéniségek, de közben nagyon sok dologban hasonlítanak egymáshoz.


A fiatal egyetemista nagy lehetőségnek tartja, hogy Sopronban játszhat egy olyan darabban, amely történelmileg is egy fontos időszakról szól, mert vannak történetek, amiket soha nem szabad feledni. Már olvassa a szövegkönyvet, ismerkedik a szerepével. Tavaly Debrecenben volt gyakorlaton, ahol A névtelen csillag című román darabban játszhatott.   
Sopronban már járt korábban a Volt Fesztiválon, Hegykőn élnek rokonai. Várja már a próbák kezdetét, és azt megígérte a stábnak, hoz az általa készített süteményekből, mert a táncolás mellett hobbija a süteménysütés. Szereti a sütiket, és jó érzés számára tűzközelben lenni színházon, színpadon túl is.
 

Fotó: Rombai Péter