Hírek - 2023. augusztus 7.Varázslatos mesevilág családoknak

- Igazi családi előadás, klasszikus történettel, mesekönyvszerű látványvilággal, remek, igényes zenével, tanulságokkal, miként kellene figyelni egymásra, hozzátartozóinkra, hogy szeretettel legyőzhető maradjon a gonosz és minden rossz helyzetből fel lehessen állni - mondta Zsadon Andrea, Jászai-díjas művész, aki a Hamupipőke című családi musicalt állítja színpadra a Soproni Petőfi Színház és a Zsadons Produkció közös együttműködésében A szenvedély évadában a leghűségesebb város teátrumában.


Zsadon Andreától megtudtuk, amikor férjével, Szolnoki Tiborral Ausztriában dolgoztak bécsi, badeni, grazi színházakban, 2013-ban készült el a Grimm fivérek meséje nyomán, Manfred Waba eredeti ötlete alapján a Stadttheater Badenben a Hamupipőke, amely németül Aschenputtel címen futott. A musical szövegkönyvét  a bécsi születésű Thomas Jorda írta és Pavel Singer szerezte hozzá a zenét. A nagy és hangos sikerű, 3D-s vetítésű produkcióban Szolnoki Tibor játszotta a Kamarás szerepét. Színpadra léptek balett-táncosok, láthattak a nézők sztepptánc betéteket is. A koreográfus Michael Kropf volt.  
Zsadon Andreát ekkor annyira lenyűgözte az előadás, hogy Szolnoki Tiborral együtt elhatározták, elhozzák Magyarországra ezt a történetet, a családi musical változatot. Ő megírta a magyar szöveget, Béres Attila pedig a versek szövegét hozta. A díszlet Bíró Nóra nevéhez fűződik. A jelmez az időközben elhunyt Tóth Barna munkája. Elkészült itthon az előadás az opera és operett szakma elismert énekeseivel, színészeivel, fiatal tehetségeivel, saját együttesükkel az Operettvilággal, énekkarukkal, a Táncművészeti Egyetem gyermek növendékeivel, s bemutatták a fővárosi Játékszínben is. Jártak vele több helyen az országban, egyszer eljutottak Sopronba is.  


Most a soproni társulat népszerű művészeivel láthatják alsós és gyermek bérletben az előadást, de a rendező és a darabot színpadra állít stáb a felnőtteknek is ajánlja a produkciót, több generációnak, családi musicalként.
Így a nézőkkel együtt kinyithatják a mesekönyv lapjait. Egy olyan világba utazva,  ahová jó képzeletben, álmainkban megérkezni, ahol jó elidőzni, s ahol a jó mindig elnyeri jutalmát. A mesék leckéivel, példabeszédeivel együtt, melyek a fantáziavilágon túl is kísérnek bennünket. A Grimm testvérek legkedveltebb története örök érvényű üzeneteket hordozva várja kicsiket és nagyokat a mese és a zene szárnyán a Soproni Petőfi Színházban. Elég csak kinyitni a szíveket, lelkeket. 
(V.R.)